Terwijl Turkije een militaire operatie uitvoert tegen terreurgroepen in de Syrische grensregio, erkent het VK de legitieme belangen van Turkije om haar grenzen te beveiligen, zei het kabinet van de premier in een verklaring op maandag.

 “We volgen de ontwikkelingen in Afrin in noordwestelijk Syrië van nabij,” zei de verklaring.

Het VK bespreekt regelmatig kwesties met betrekking tot het conflict in Syrië met de Turkse autoriteiten “in lijn met ons gedeeld doel om geweld te verminderen en een politiek akkoord te vestigen”, voegde het toe.

 “Wij erkennen dat Turkije een legitiem belang heeft voor de veiligheid van haar grenzen,” zei het.

Het VK is toegewijd om nauw samen te werken met Turkije en andere bondgenoten om oplossingen in Syrië te vinden die stabiliteit voorzien, de situatie niet escaleren en Turkse veiligheidsbelangen beschermen, voegde de verklaring toe.

Apart op zijn Twitter-account schreef Brits Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson: “Turkije heeft gelijk om haar grenzen te beveiligen.”

 “We delen hetzelfde doel om geweld te verminderen en de focus te houden op de belangrijkste taak: een politiek proces in Syrië die een einde maakt aan het Assad-regime”, voegde het toe.

Op zaterdag begon Turkije Operatie Olijftak om de terreurgroepen PKK/KCK/PYD-YPG en Daesh uit Afrin, noordwestelijk Syrië, te verwijderen.

Afrin vormt een grote basis voor de PYD/PKK sinds juli 2012 toen het Assad-regime in Syrië de stad overliet aan de terreurgroep zonder strijd.

AA