Op zaterdag 27 januari fronste ik enorm de wenkbrauwen toen ik het journaal van 19u zag van de VRT. Er werd berichtgegeven over de recente manifestatie van Koerden tegen de Turkse ingreep in het noorden van Syrië. De manifestanten hadden in schijnbaar grote getale Öcalan-vlaggen en nog andere tekens van de PKK erbij. De reden voor mijn reactie was de overduidelijk eenzijdige berichtgeving die de VRT tentoonspreidde hieromtrent.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-journaal/2018/het-journaal-d20180127-het-journaal-19u/#

Hoe kan het dat aanhangers van de PYD-YPG, een organisatie die internationaal (door de EU, VS en VN) als terroristische organisatie wordt gezien door hun band met de PKK, zonder weerwoord of maatregelen kunnen manifesteren in onze hoofdstad en er dan nog eens in een positief daglicht bij worden gesteld door de VRT? Er werd misschien geen rechtstreekse goedkeuring uitgesproken tegenover de protesterende Koerden/YPG-aanhangers, maar het gebrek aan nuance en mogelijk weerwoord van de andere betrokken partij spreekt boekdelen. De berichtgeving plaatste de Koerden ook uitsluitend in een slachtofferrol, terwijl elke partij op het politieke wereldtoneel bloed aan de handen heeft. Is dit de journalistieke eerlijkheid die de VRT volgens haar waarden en codes of conduct zo hoog in het vaandel draagt?

Over mezelf

Een woord over mezelf. Ikzelf ben van gemengde Belgisch-Duitse afkomst en schrijf al sinds vorig jaar voor de Nederlandstalige Turkse nieuwssite ´De Jonge Turken´. Daarnaast ben ik een student Communicatiewetenschappen aan de VUB en draag dus de waarden zoals het vrije kritische denken en de persvrijheid erg hoog in het vaandel. Al sinds mijn aanvang als redacteur, schrijf ik op bijna dagelijkse basisover de Turkse aangelegenheden, en volg dus ook al sinds het begin erg nauw de plannen en uitvoering van de Turkse inmenging in Syrië op (gedoopt als ´Operatie Olijftak´). Tot vorig jaar kreeg ik net zoals de overgrote meerderheid van de autochtone bevolking in België, enkel nieuws te zien via de traditionele, gevestigde media zoals de VRT. Mijn nieuwsconsumptie van meerdere bronnen halen, heeft me zacht uitgedrukt de ogen geopend. Het Journaal van de VRT was hier weer een illustratie van.

Onze openbare omroep

Ik begrijp dat er in een pluralistische democratie met vrijheid van meningsuiting verschillende partijen aan het woord moeten worden gelaten. Dus ik zal nooit beweren dat een bepaalde groep mensen uitgesloten moet worden, zelfs al hebben ze extremistische standpunten. Wat me wel als een doorn in het oog steekt, is hoe onze openbare omroep overduidelijk partij lijkt te kiezen binnen een erg complexe kwestie en wel degelijk bepaalde (meerderheids)partijen niet aan het woord laat. Er wordt al langer negatief berichtgegeven over het Turkije onder Erdoğan. Ikzelf ga ook nooit goedpraten wat er allemaal onder zijn leiderschap is gebeurd (ik denk onder andere aan het opsluiten van academici en talloze journalisten). Het stuit me echter tegen de borst om dan aanhangers van de Syrische vleugel van de PKK zonder weerwoord of nuance te laten spreken op de openbare omroep, met duidelijke propaganda die anti-Turkije is. Er werd enkel over de Turkse vernieling in Noord-Syrië gesproken en de zogezegde anti-Koerdische houding van Turkije. Waar is de nuance? Waar is de berichtgeving over de bombardementen die al langere tijd doorgaan vanuit steden zoals Afrin op Turkse grensdorpen en -steden als onderdeel van de langlopende strijd tegen de Turkse staat?

http://www.hurriyetdailynews.com/two-killed-in-rocket-attack-from-syria-on-mosque-in-turkey-126266

Waar wordt er voor context gezorgd rond wie de YPG eigenlijk zijn? Zelfs de CIA (foto hieronder) erkent dat de PYD-YPG een vleugel van de PKK is.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2265.html

Waar is de duiding over de PKK? Is het niet belangrijk om te vertellen dat de PKK een extreemlinkse groepering is die al 30 jaar lang oorlog voert tegen de Turkse staat en tienduizenden burgerslachtoffers heeft gemaakt bij de Turkse bevolking? Zou het niet opportuun zijn om nuance te brengen binnen het alomtegenwoordige PKK-narratief door duidelijk te maken dat Turkije enkel reageert op de bedreiging aan zijn landgrenzen? Waar wordt er uitgelegd dat de PYD-YPG door de VS gesteund wordt om een zwaarbewapend leger op te richten, rechtstreeks aan de Turks-Syrische grens? Zouden wij ook niet bezorgd zijn als een terreurgroep zoals IS door buitenlandse supermachten gesteund zou worden om aan onze landgrens een leger op te richten? Is het normaal dat aanhangers van de terroristische PYD-YPG dan aan het woord worden gelaten en de overheersende opinie van de Turkse bevolking compleet wordt geweerd?

❝Zouden wij ook niet bezorgd zijn als een terreurgroep zoals IS door buitenlandse supermachten gesteund zou worden om aan onze landgrens een leger op te richten?❞

Het punt is wel duidelijk. Er zijn heel wat zaken die compleet uit het publieke debat geweerd worden door er gewoon niet over bericht te geven. Het is makkelijk om gewoon mee te werken aan de langlopende demonisering van Erdoğan. Ik zei eerder al dat ik nooit zou goedpraten wat er allemaal onder zijn leiderschap is gebeurd, maar bericht alstublieft toch ook over positieve zaken waarvoor de man blijkt te staan. Hij is de eerste Turkse President die al lange tijd de hand probeert te reiken naar de Koerdische bevolking en de Koerdische problematiek probeert op te lossen. Onder zijn bewind werd de Koerdische taal erkent, kwamen er Koerdische programma´s en televisiezenders, werd er een Koerdische universiteit opgericht, etc.

http://timelineturkey.com/en/kurdish-society/

Als er een beetje onderzoek zou worden gedaan, zou het duidelijk zijn dat de hele Turkse-Koerdische kwestie enorm complex is. Een genuanceerde berichtgeving zou als een frisse adem zijn. Het zou ook die journalistieke eerlijkheid, waar het westen (en de VRT dus ook) zo prat op gaat, tenminste eens eer aandoen.

Sven Vincke (redacteur bij de Jonge Turken, student Communicatiewetenschappen aan de VUB)