De stad Kocaeli, ook wel İzmit genoemd, is één van de grootste industriesteden van Turkije. Ze wordt ook genoemd als één van de grootste havensteden van Europa. De Golf van Izmit ligt ten oosten van de Zee van Marmara. Ze speelt een belangrijke rol om de voedselproducten, geproduceerd in de omliggende fabrieken, op de wereldmarkt te kunnen brengen. Jaarlijks passeren er gemiddeld 10.000 schepen in de havens van de stad. Daarmee is het nog steeds één van de belangrijkste wereldhandelscentra, en dat al sinds de Oudheid.

Het havengebied van Izmit is één van de grootste van Europa als het gaat om het bruto gewicht van de verhandelde goederen.

Volgens de gegevens van het Europees Bureau voor Statistiek (Eurostat) zijn Rotterdam, Antwerpen en Hamburg, aan de Noordzeekust, de drie economisch belangrijkste havens van Europa in 2017.

Turkije komt drie keer voor in de top 20: de haven van Izmit, de haven van Botaş in Iskenderun (in de zuidelijke provincie Hatay) en de haven van Aliağa in de westelijke provincie Izmir.

Izmit beschikt over 35 grote en kleine havenfaciliteiten. Met 72 miljoen ton verhandelde goederen is het de zevende belangrijkste cargohaven van Europa, na Marseille. Botaş staat op de achtste plaats, Iskenderun op de 11de en Aliağa op de 13de plaats.

Rond de Golf van Izmit liggen 35 havenfaciliteiten, die op 50 tot 60% van hun volle capaciteit draaien. Dat zegt Ayhan Zeytinoğlu, directeur van de Kamer van Koophandel in Kocaeli, in een interview met Anadolu Agency (AA).

Volgens Zeytinoğlu streeft men ernaar om de haven van Izmit even professioneel te beheren als die van Rotterdam. “De Kamer van Koophandel wil ervoor zorgen dat de ‘haven van Izmit’ dezelfde uitstraling krijgt als die van Rotterdam. We zouden hier tot 150 miljoen ton per jaar kunnen verwerken zonder veel extra investeringen.”

Zeytinoğlu benadrukt dat de haven nog onvoldoende verbonden is met het spoorwegnet. “Langs de noordkant van bijna al onze havens passeert een spoorlijn, maar ze zijn er niet mee verbonden. Als de haven in de toekomst verbonden zal worden met Dilovası, Körfez en Derince kan er veel meer volume verhandeld worden in Kocaeli zonder dat dat leidt tot meer vrachtverkeer. Als we dat transport via het spoor kunnen doen verlopen, zullen er meer goederen verhandeld worden in de Golf van Izmit en zal er minder vrachtverkeer zijn dan nu.”

De Baai van İzmit vormt een natuurlijke haven. “We zijn heel blij dat Izmit als de zevende grootste haven van Europa erkend wordt,” zegt Zeytinoğlu.

Volgens Zeytinoğlu is het geen moeilijke opgave om in de toekomst nog hoger te scoren. “Ik denk dat we daarvoor de spoorverbindingen moeten aanleggen. Momenteel is er geen verbinding via het spoor met het zuiden van de baai. Het zou goed zijn om een spoorweg aan te leggen naar de Vrije Zone en naar de Fordfabriek. Eens dat gebeurd is, zal er veel meer handel komen.”

Bron: Sabah

S.V.R.