De opgravingen in de oude burcht van Urartu in de Oost-Turkse provincie Van zullen de mysteries van een 2.700 jaar oude tempel onthullen volgens het team van archeologen die er werkt.

Onder leiding van professor archeologie Mehmet Işıklı van de Erzurum Atatürk Universiteit zijn de opgravingen de afgelopen drie decennia onafgebroken bezig in het fort van Ayanis.

Professor Işıklı vertelde het nieuwsagentschap Ihlas dat de opgravingen in juli zijn hervat en de langst durende opgravingen in de regio’s van Anatolië en Oost-Anatolië zijn geworden.

“Ayanis is een van de best beschermde forten van Urartu en wordt aanvaard als het laatste magnifieke fort,” zei Işıklı. De opgravingen hebben tot doel de glorie en mysteries van de oude vestiging te ontdekken.

“We zijn culturele artefacten, unieke Urartu-stukken en architectonische werken tegengekomen die als meesterwerken kunnen worden beschouwd,” zei Işıklı.

Hij merkte op dat de tempel die ze op dit moment opgraven was gewijd aan de God Haldi en ze streven ernaar om de site te openen voor toeristen wanneer het werk is gedaan.

Işıklı benadrukte dat hun werk is gericht op het opgraven van de lounge met een platform, het met marmer versierde platform en andere oude werken.

Urartu was een koninkrijk uit de ijzertijd, gelegen in de buurt van het Van-meer en het bergachtige plateau tussen Anatolië, Mesopotamië, het Iraanse plateau en de Kaukasus.

Het koninkrijk werd rond het midden van de negende eeuw voor Christus opgericht en werd veroverd door het oude Iraanse volk van de Meden in het begin van de zesde eeuw voor Christus.

Sabah

T.A.