Telfs is een gemeente in het Oostenrijkse district Innsbruck van de deelstaat Tirol. Ze valt op door het groene landschap, de rustige sfeer en de toeristische activiteiten. Telfs is echter geen gewone Oostenrijkse stad, het is eerder een kleine Turkse stad in het hart van Europa. Meer dan 20 procent van de bevolking is van Turkse afkomst.

Turkse werknemers zijn bijna 40 jaar geleden naar Telfs gemigreerd met de droom om te werken en geld te verdienen zodat ze voor hun gezin zouden kunnen zorgen. Na verloop van tijd begonnen de Turkse arbeiders deze kleine stad als hun thuis te beschouwen en brachten ze hun gezinnen over. Tegenwoordig heeft Telfs een bevolking van 15.000 mensen. 3.000 van hen zijn nakomelingen van Turkse arbeiders, voornamelijk uit Centraal-Anatolische steden zoals Ankara, Aksaray en Niğde.

Omdat een groot deel van de bevolking bestaat uit Turken, is Turks een alledaagse taal geworden in Telfs. De namen van de winkels en de menu’s zijn meestal ook in het Turks. De supermarkten verkopen zelfs producten uit Turkije.

De burgemeester van Telfs, Christian Harting, zei in een gesprek met Anadolu Agency (AA), dat de stad de thuisbasis is geworden van mensen uit alle uithoeken van de wereld. “Toen de textiel-, metaal- en toerisme-industrie in de regio een hoge vlucht nam, kwamen er arbeiders van over de hele wereld naar de stad toe. Momenteel hebben we inwoners uit 80 verschillende landen. We leven in harmonie,” voegde Hartling toe.

In het gemeentelijk parlement zit ook een politicus van Turkse afkomst. Güven Tekcan is al twee jaar in dienst van de gemeente. “Wonen in Telfs is een voorrecht,” zegt Tekcan. “Wij zijn de derde generatie van de Turkse arbeiders die hier bijna een halve eeuw geleden zijn aangekomen. Turkse mensen zijn zeer hardwerkend. Ze beheren winkels, restaurants, maken meubels en werken in fabrieken.”

bik.gov.tr

Selami Binici, die een kruidenierswinkel beheert in de stad, zei dat Telfs een klein Turkije is in het hart van Europa. Hij zei dat hij in 1995 naar de stad is getrokken. “We leven in een stad waarvan de natuur en de mensen mooi zijn. Ongeveer 60 procent van mijn klanten is Turks en de rest is Oostenrijks. De Oostenrijkers hebben dankzij ons de Turkse smaak te pakken”, haalde Binici aan.

Metin Önen woont al 30 jaar in Telfs, maar hij mist nog steeds zijn thuisland. Hij droomt ervan om voorgoed terug te keren naar Turkije.

“Ik leid hier al jaren een Turks restaurant. De meeste van onze klanten zijn Turks, maar ook Oostenrijkers houden van ons eten,” tot zover de restaurant uitbater.

Sabah

O.A.