De onafhankelijke Koerdische groepen hebben kritiek op het repressieve beleid van de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de PKK. Ze benadrukken dat Turkije het recht heeft om zichzelf te verdedigen tegen terroristische organisaties in Noord-Syrië. “Wij willen vrij kunnen leven in ons land, niet op de manier die de PKK ons oplegt,” zegt Abdulaziz Tammo, voorzitter van de Associatie van Onafhankelijke Syrische Koerden, tijdens een pannel in Washington.

Abdulaziz Tammo

Het pannel werd georganiseerd door de Turkse Erfgoedstichting en kreeg als titel: “Oorlog in Syrië: het Koerdische perspectief”. Prominente figuren uit de Syrische oppositie, waaronder Tammo, de Syrische activist Farouk Belal en bemiddelaar Shlomo Bolts. Abdullah Kedo, lid van de Yekiti-partij en de politieke commissie van de Syrisch-Koerdische Nationale Raad (ENKS) volgde de vergadering via Skype.

De belangrijkste bron van terreur in Syrië is het regime van Bashar Assad, benadrukte Tammo. Hij had kritiek op de inactiviteit van de internationale gemeenschap in de Syrische burgeroorlog. “Iraanse militanten zijn Syrië binnengedrongen en hebben er een provincie van Iran van gemaakt. Miljoenen Syriërs betalen daar de prijs voor.”

Volgens Tammo moet er een veilige zone voorzien worden voor Syrische vluchtelingen, vrij van terroristen.

Een veilige zone

Sinds 2012 al wil president Recep Tayyip Erdoğan een veilige zone van 30 kilometer breed creëren tussen de steden Jarabulus en al-Rai in Noord-Syrië. Erdoğan benadrukte dat die terreurvrije zone gebaseerd moest zijn op de territoriale integriteit van Syrië.

Maar dat plan werd toen niet verder uitgewerkt. Sinds begin dit jaar zijn Ankara en Washington opnieuw aan het onderhandelen over een veilige zone. Volgens Kedo werkt de YPG samen met het Assadregime en onderdrukt de bevolking in de gebieden onder hun controle. “Ze nemen kinderen onder dwang mee en ontvoeren vele van hen zelfs. We moeten goed begrijpen hoe de YPG samenwerkt met het regime.”

De bevolking in de gebieden die door de YPG gecontroleerd worden, heeft al lang te lijden onder hun wreedheden. De groepering maakt zich schuldig aan een lange lijst van mensenrechtenschendingen, gaande van het ontvoeren van verdachte personen tot het rekruteren van kindsoldaten, foltering, etnische zuivering en gedwongen verhuizingen in Syrië.

Vanaf 2016 heeft de YPG veel jonge mensen gedwongen om mee te vechten, in het kader van de zogenaamde ‘wet op de gedwongen dienstplicht ter zelfverdediging’. Volgens Bolts is het feit dat Washington de YPG steunt één van de grootste struikelblokken in de relaties tussen de VS en Turkije. De regering van Trump zou moeten focussen op de relaties tussen het regime en de YPG, zegt hij, want “het regime beschermt Daesh nog steeds in bepaalde gebieden”.

Activiteiten van YPG

Volgens Ankara vormen de activiteiten van de YPG een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid van Turkije. De VS daarentegen ziet de groep als een “betrouwbare partner” in de strijd tegen Daesh.

De VS koos ervoor om met de YPG samen te werken, ondanks de problemen die dat stelt voor hun NAVO-bondgenoot. Er werden vrachtwagens vol wapens geleverd aan de terroristische groep tijdens de strijd tegen Daesh. Tot dusver heeft de YPG zo’n 22.000 ladingen met wapens en munitie ontvangen. Het gaat onder meer om kruisraketten, geleide antitankraketten (ATGM) en raketten die gelanceerd worden vanop schouderhoogte (MANFADS).

In 2014 is de VS begonnen met de levering van wapens en uitrusting aan de VS. De daaropvolgende jaren zijn de leveringen nog toegenomen. Daardoor zijn de bilaterale relaties tussen beide NAVO-bondgenoten nog steeds verzuurd.

Bron: Sabah

S.V.R.