Het Turkse parlement heeft op 23 september de verlenging van een mandaat dat de overheid toelaat om troepen in Irak en Syrië in te zetten, goedgekeurd voor een extra jaar. De verlenging komt er slechts twee dagen voor het geplande referendum in de Iraakse Koerdische Regionale Overheid(KRG).

De motie werd goedgekeurd door een grote meerderheid in het parlement. Terwijl afgevaardigden van de grootste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) vervoegden, stemden afgevaardigden van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) tegen.

Minister van Defensie, Nurettin Canikli, verklaarde namens de overheid tijdens de buitengewone zitting dat het referendum altijd ongeldig en nietig zou zijn voor Turkije. Canikli verklaarde dat alle opties en methodes op de tafel liggen betreffende het referendum en Turkije niet zou aarzelen om ze te gebruiken. Hij zei dat het referendum gevaarlijke volgen met zich zou brengen en dat het ook in een globale context tot conflicten kan leiden.

Overleving van Turkije

MHP-fractieleider Erkan Akcay zei dat Turkije met het mandaat duidelijk verklaarde dat het alle uitdagingen voor de toekomst van het land zou kunnen confronteren en dat het niet een spel speelde. “Met deze motie zeggen we onvoorwaardelijk dat we niet grappen over het plots arriveren in de nacht, over het niet spelen van spelletjes en dat we ons alles zullen veroorloven voor de overleving van Turkije”, zei Akcay.

Hij voegde eraan toe: “Het piratenreferendum, dat illegaal en onaanvaardbaar is, moet geannuleerd worden voor het te laat is”.

Discussie tijdens de zitting

Foto: HDP-afgevaardigde Osman Baydemir

Echter, HDP-afgevaardigde Osman Baydemir verklaardde dat een bondgenootschap tussen de AKP en de MHP en andere “kwade focusgroepen” Turkije in een slechte situatie brengt. Hij beweerde dat het mandaat een “duidelijke verklaring van vijandigheid tegen het Koerdische volk” vormde. Zijn woorden gaven onmiddellijk aanleiding tot discussie tijdens de zitting.

Voor de grootste oppositie CHP-groep zei Ardahan-afgevaardigde Öztürk Yılmaz dat het KRG-referendum niet overeenstemde met het internationale recht en de Iraakse grondwet. Yılmaz zei dat het referendum ook de veiligheid in de regio in gevaar zou brengen, toevoegend dat “Israël Barzani wilt gebruiken tegen Iran”. Hij zei: “Wij willen dat het referendum geannuleerd wordt en steunen niet de motie voor oorlog, maar voor vrede in de regio.”

Bij de regerende AKP-rangen, riep Istanbul-afgevaardigde Volkan Bozkır op tot een volledige annulering van het referendum. Hij verklaarde dat dit verdere onrust in de regio zou voorkomen. “We kunnen niet onze betrekkingen, zoals ze voorheen waren, verderzetten met een bestuur dat tegen de Iraakse Grondwet handelt”, zei Bozkır.

Ondertussen hield premier Binali Yıldırım een verrassende vergadering met CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu en MHP-leider Devlet Bahçeli tijdens een pauze van de zitting.

De overheidsmotie had eerder al het Turkse leger toestemming gegeven om grensoverschrijdende operaties te houden van 2 oktober 2016 tot 31 oktober 2017. De motie verklaarde dat Turkije groot belang hecht aan de verdediging van Iraks territoriale integriteit, nationale eenheid en stabiliteit.

Hurriyet