Het gebied waar de ‘Iraaks-Koerdische Regionale Overheid’ (IKRO) zich wil vestigen is niet enkel voorbehouden aan Koerden, maar is ook de thuisplaats van Turkmenen en Arabieren. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan benadrukte deze boodschap toen hij over de onafhankelijkheidskwestie van de KRO ondervraagd werd op zijn terugweg van New York.

“De nog te ondernemen stappen worden gefinaliseerd na de vergadering van de Turkse Nationale Veiligheidsraad te Ankara. Na de vergadering zullen wij actie ondernemen. Dit gebied [KRO] is niet enkel van de Koerden. Er zijn ook Turkmenen en Arabieren die er recht op hebben. Het is verkeerd om te handelen alsof de Koerden de enigen zijn die een aanspraak hebben,” antwoordde Erdogan op 22 september, nadat hem de vraag werd gesteld of hij de grenzen met het KRO gebied zou sluiten.

Hij benadrukte dat 22 en 23 september belangrijke dagen zullen zijn, gezien dat dan de Nationale Veiligheidsraad een beslissing zal nemen en dat het parlement bijeen zal komen in een buitengewone zitting om te beslissen of het Turks militair mandaat verlengd wordt.

“Zij hebben een Turkmeens gebouw vernietigd daar. We zien nu al dat sommigen onder hun de weg kwijt zijn,” verklaarde Erdogan verder.

Foutieve ingesteldheid

Erdogan verklaarde ook dat de Israëlische steun voor een onafhankelijk KRO gebied getuigt van een foutieve ingesteldheid.

“Ik heb duidelijk gemaakt, aan de Joodse instellingen en vertegenwoordigers die ik in New York heb ontmoet, dat Israël zich niet moet in mengen of standpunten moet innemen die de relaties alleen maar zullen verzuren,” voegde hij eraan toe.

Hurriyet