Nieuw coronavirus nadert Turkse grens, overheid neemt strengere maatregelen

Turkije neemt strengere maatregelen tegen het nieuwe coronavirus COVID-19, vooral aan de grensovergangen. Die beslissing komt er nadat in het Oostelijke buurland Iran het aantal besmettingen en doden toeneemt, en het virus ook in de Noordelijke en Westelijke buurlanden opduikt.

Zo zijn er in Griekenland nu 3 gevallen, nadat op 24 uur tijd 2 nieuwe gevallen werden gemeld. Ook in Georgië geraakte een burger besmet, die via Azerbeidzjan uit Iran kwam.

Aan de grensovergangen naar Griekenland en Turkije in de Noordwestelijke provincie Edirne krijgen douanen mondmaskers en handschoenen. Ze krijgen ook versterking van teams gespecialiseerd in besmettelijke ziekten.

Op 27 februari was minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca aan de grens met Iran. Daar zei hij dat er aan de grens veldhospitalen komen waar Turkse burgers die uit Iran komen, in observatie worden gehouden. Hij liet ook weten dat Turkije voorlopig nog gespaard is gebleven vanwege strengere veiligheidsmaatregelen op luchthavens, afgelaste vluchten en gesloten grenzen. Hij erkent wel dat het mogelijk is dat er toch besmettingen kunnen komen, zelfs als die niet gemeld zijn.

Iraanse burgers 

Nog op donderdag maakte Iran bekend dat er in totaal 26 mensen gestorven zijn aan het virus, met 7 sterfgevallen in 24 uur tijd, terwijl de verspreiding sneller lijkt te gaan. Zo meldde Kianoush Jahanpour, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid, op een persbriefing 106 nieuwe besmettingen, wat het totaal op 245 brengt, het hoogste aantal buiten China, het land van oorsprong van COVID-19. Iraanse burgers mogen Turkije ook niet meer binnen.

Naast de nationale overheid nemen ook verschillende gemeenten maatregelen. In Istanbul en Ankara worden metrostations, treinstellen en lijnbussen elke nacht grondig ontsmet en gepoetst. In Ankara gebeurt dat ook met druk bezochte plaatsen zoals gemeentelijke centra. Burgemeester van Ankara, Mansur Yavaş, tweette: “We doen ons werk met de grootste zorg en werken nauw samen met alle relevante overheidsdiensten.”

Ook de lokale overheid van de Oostelijke provincie Van aan de grens met Iran neemt gelijkaardige maatregelen. In totaal geraakten al meer dan 80.000 mensen besmet met COVID-19 en bezweken er bijna 2.800 mensen aan het virus, vooral in China.

K.L.

Bron: Hürriyet