Ismail Otlu

Ismail Otlu is 35 jaar oud en woont in de zuidelijke stad Osmaniye. Hij geeft toe verslaafd te zijn aan cola. Naar eigen zeggen drinkt hij de frisdrank al sinds zijn tiende, en eet of drinkt hij niets anders meer. “Ik weet niet wat er morgen met me zal gebeuren, maar door mijn verslaving kan ik cola echt niet opgeven”, zegt hij.

Otlu woont in de Zuidelijke provincie Osmaneye, waar hij ook een kleine bakkerij uitbaat. Hij zegt dat hij de voorbije 25 jaar 5 liter cola per dag gedronken heeft. Het begon met 1 tot 2 liter per dag, maar uiteindelijk werden dat er 5. Als hij ’s morgens opstaat, drinkt hij eerst een glas cola. Wel zegt hij maar 1 bepaald merk te verdragen. “Als ik een ander merk durf drinken, krijg ik meteen last van mijn maag. Ik kan geen water drinken en zelfs geen vast voedsel eten, behalve ’s avonds wat börek of Simit”, zegt hij. “Dit is zelfs erger dan een verslaving aan tabak.” Otlu biedt de klanten van zijn bakkerij ook cola aan.

Tamer Onu is een vriend van Otlu. Hij verkoopt mobiele telefoons vlak bij zijn bakkerij. “Hij heeft mij ook verslaafd gemaakt aan cola”, zegt hij. “Hij nodigt me vaak uit om cola met hem te drinken, en nu drink ik ongeveer 1 liter per dag.”

Gezondheidsproblemen

Tientallen studies hebben de voorbije jaren aangetoond dat gesuikerde frisdranken een belangrijke oorzaak zijn voor verschillende gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes type 2 en tandbederf. Een blikje frisdrank bevat 38 tot 40 gram toegevoegde suiker, wat overeenkomt met ongeveer 10 theelepels.

Onderzoek

Volgens onderzoek van Wade Meredith, die schrijft over gezondheid, zorgt een dergelijke hoeveelheid suiker er normaal voor dat je direct gaat braken, maar aan frisdrank wordt ook fosforzuur toegevoegd, wat de drank minder zoet maakt en maakt dat je de vloeistof binnen kan houden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan niet meer dan 6 theelepels toegevoegde suiker per dag te consumeren om gezond te blijven, maar met 1 glas frisdrank ga je daar gemakkelijk overheen.

Volgens een studie die in 2015 gepubliceerd werd op de website van de Amerikaanse Bibliotheek voor Geneeskunde, sterven er elk jaar 184.000 mensen aan aandoeningen gelinkt aan het drinken van gesuikerde frisdrank.

K.L.

Bron: Sabah