Twee Russische oorlogsschepen varen door Bosporus; spanningen lopen hoog op

Twee Russische oorlogsschepen, gewapend met kruisraketten, zijn vrijdag door de Bosporusstraat in Istanbul gevaren. Ze waren op weg naar mediterrane wateren, zo meldde het Russische leger. De spanningen tussen Turkije en Rusland lopen hoop op, nu 33 Turkse soldaten gesneuveld zijn in Syrië.

De twee Russische fregatten, de admiraal Makarov en de admiraal Grigorovich, zijn vertrokken uit de haven van Sevastopol, op de Krim. Dat schiereiland behoorde vroeger tot Oekraïne, maar werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Ze voeren eerst door de Bosporus en vervolgens door de Dardanellen, volgens een woordvoerder van het Russische leger.

“De fregatten Admiraal Makarov en Admiraal Grigorovich zijn bezig aan een transit vanaf Sevastopol. Ze zijn gewapend met geavanceerde raketsystemen van het type Kalibr-NK,” aldus Aleksei Rulev, woordvoerder van de marine, in een interview met de persagentschappen RIA Novosti en Interfax.

Middelandse Zee

Hij gaf geen details over waarheen de schepen precies varen, maar Russische oorlogsbodems die door de Bosporus varen, zetten normaal gesproken koers richting Middellandse Zee. Van daaruit geven ze steun aan de operaties van Moskou in Syrië.

Slechts een paar uur eerder kwam uit Ankara het bericht dat ten minste 33 soldaten zijn omgekomen bij een aanval in de Syrische provincie Idlib. Turkije geeft Rusland, een bondgenoot van Damascus, de schuld van de aanval.

Volgens Rusland bevonden de troepen zich “op een plaats waar ze niet hoorden te zijn” en waren het “terroristen”.

Alliantie

Het incident doet opnieuw de vraag rijzen of de alliantie tussen Turkije en Rusland, om vrede te brengen in Syrië, kans op slagen heeft.

Omdat Rusland aan de Zwarte Zee grenst, mogen Russische oorlogsschepen door de Bosporus varen, zoals bepaald in de Conventie van Montreux uit 1936.

Volgens diezelfde conventie mag Turkije de Russische oorlogsschepen enkel tegenhouden als de oorlog verklaard werd of als er sprake is van oorlogsdreiging.

Het drukke heen en weer varen van Russische schepen van en naar Syrië trekt veel kijklustigen in Istanbul. De schepen varen daar door het hart van de stad, op een goed zichtbare plek.

Bron: Sabah

S.V.R.