Turkije: “Als situatie Syrië verslechtert, zal vluchtelingenstroom alleen maar toenemen”

Turkije vangt het meeste vluchtelingen op ter wereld en blijft hetzelfde beleid voeren inzake migratie, aldus ministerie van Buitenlandse Zaken

Als de situatie in Idlib, Syrië, blijft verslechteren, zal de migratiestroom van Turkije naar Europa waarschijnlijk onverminderd voortduren. Daarvoor heeft Turkije vrijdag gewaarschuwd.

“Door de meest recente ontwikkelingen in Idlib zijn opnieuw honderden mensen op de vlucht geslagen. Daardoor blijft de migratiedruk op ons land verder toenemen. Onze mensen, en bij uitbreiding de hele wereld, volgen deze ontwikkelingen op de voet. De situatie heeft ook gevolgen voor de vluchtelingen en migranten die al in ons land zijn,” luidt het in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Idlib, Syrië

Volgens het ministerie beginnen de vluchtelingen in Turkije massaal naar het westen, richting Europa, te trekken.

“Het risico zal voortdurend groter worden als de situatie verslechtert.”

Het ministerie benadrukte ook dat Turkije dezelfde beleidslijn inzake de menswaardige behandeling van migranten blijft aanhouden. Turkije is het land dat de meeste vluchtelingen ter wereld opvangt.

Kritiek

Turkije heeft kritiek op Europa en beweert dat het zijn belofte, om Turkije te helpen de migratiecrisis het hoofd te bieden, gebroken heeft. Daarom probeert Turkije niet langer om migranten, die illegaal Europa willen bereiken, te stoppen.

In Idlib, in het noordwesten van Syrië, heerst momenteel een humanitaire crisis, die door het Internationaal Comité van het Rode Kruis “zeer alarmerend” wordt genoemd. De lokale bevolking wordt geteisterd door aanvallen van het Assad-regime en diens bondgenoten.

Schending van het akkoord

Het meedogenloze offensief is een duidelijke schending van een akkoord uit 2018 tussen Turkije en Rusland. Dat akkoord verbiedt elke daad van geweld in Idlib. Door de aanvallen stroomt nu zowat een miljoen vluchtelingen richting de zuidgrens van Turkije, dat al zo’n 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, meer dan welk ander land ook ter wereld. Het land kan naar eigen zeggen geen nieuwe vluchtelingenstroom meer aan.

Turkije en Rusland bereikten dus in 2018 een akkoord over Idlib, dat elke daad van geweld daar verbiedt. Maar door schendingen van het akkoord zijn er toch nog meer dan 1300 burgers omgekomen in de de-escalatiezone.

Bron: AA

S.V.R.