Vlag van Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse president en zijn regering hebben de aanval van het Syrische regime sterk veroordeeld.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft vrijdag zijn medeleven betuigd aan zijn Turkse tegenhanger, na de dodelijke luchtaanvallen van het Assad-regime op Turkse troepen in Idlib. 33 Turkse soldaten kwamen hierbij om het leven.

Aliyev die naar Erdogan verwees als “zijn geliefde broeder” zei in een bericht het volgende: “Ik heb met groot verdiep vernomen dat er veel Turkse soldaten zijn gesneuveld. Namens mijzelf en het volk van Azerbeidzjan betuig ik mijn medeleven aan u, aan de families en verwanten van degenen die het leven hebben gelaten en aan de broederlijke Turkse natie. Moge god hun zielen in vrede laten rusten.”

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook zijn medeleven betuigd aan Turkije.

“We zijn diepbedroefd door de gebeurtenissen in Idlib. Moge god genade hebben op de zielen van deze martelaren. We betuigen ons medeleven aan hun families en aan de Turkse natie,” schreef het ministerie op Twitter.

De Azerbeidzjaanse minister van Defensie Zakir Hasanov stuurde een brief met zijn condoleances naar zijn Turkse tegenhanger Hulusi Akar en naar Yasar Guler, stafchef van de generale staf van de Turkse strijdkrachten.

Hasanov zei dat hij “diepbedroefd” is over de “kwaadaardige aanval” op het “broederlijke” Turkse leger, en betuigde zijn medeleven aan de familieleden van de martelaren.

“Jullie pijn is onze pijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat de antiterreuroperatie van de Turkse strijdkrachten succesvol zal zijn, ik wens jullie veel succes,” voegde hij toe.

33 Turkse soldaten

Bombardementen van het Assad-regime in de Syrische de-escalatiezone aan de Turkse grens, hebben donderdag aan minstens 33 Turkse soldaten het leven gekost. Tientallen anderen raakten ernstig gewond.

In september 2018 bereikten Turkije en Rusland een akkoord. Idlib moest een de-escalatiezone worden, waar alle gewelddaden uitdrukkelijk verboden waren.

Desalniettemin kwamen er sindsdien al meer dan 1800 burgers om bij aanvallen van het regime en Russische troepen. Zowel het staakt-het-vuren van 2018 als een ander staakt-het-vuren, dat onlangs op 12 januari van kracht werd, werden met voeten getreden.

In de-escalatiezone wonen momenteel 4 miljoen burgers, waaronder honderdduizenden die in de afgelopen jaren werden verdreven door regeringstroepen. Het Assad-regime heeft zijn wapens de afgelopen weken meerdere keren gericht op Turkse soldaten die op vredesmissie zijn in Idlib.

Het oprukkende leger van Assad heeft door de intensivering van aanvallen, 1,7 miljoen burgers verdreven richting de Turkse grens. Turkije heeft sinds de uitbraak van de Syrische burgerloog (2011) bijna 4 miljoen vluchtelingen opgevangen.

Anadolu

O.A.