De openingsceremonie van het eerste stuk van één van ’s werelds grootste luchthavens gaat door op 29 oktober. Verschillende leiders van over de hele wereld wonen de ceremonie bij.

De ceremonie wordt live op televisie uitgezonden. Ze gaat van start om 4u ’s namiddags lokale tijd (13 uur GMT). Vandaag is overigens de 95ste verjaardag van de Turkse republiek.

Er komen meer dan 50 buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders uit ten minste 18 landen naar de ceremonie; onder meer uit de Turkse Republiek van Noord-Cyprus, Macedonië, Moldavië, Servië, Soedan, Bosnië, Bulgarije, de Democratische Republiek Congo, Slovenië, Georgië, Iran, de autonome regio Gagaoezië (in Moldavië) en het Verenigd Koninkrijk.

Consortium van vijf bedrijven

De luchthaven werd gebouwd door een consortium van vijf bedrijven: Limak, Kolin, Cengiz, Mapa en Kalyon. De bouw verliep volgens een prcedé waarbij er grote, half afgewerkte stukken naar de bouwwerf werden gebracht en ter plaatse in elkaar werden gezet. Het project zal meer dan 26 miljard euro ($30,65 miljard) aan inkomsten genereren voor de staatskas.

90 miljoen passagiers

Het eerste gedeelte van de nieuwe luchthaven is meer dan 76 miljoen vierkante meter groot (818 vierkante voet) en kan tot 90 miljoen passagiers verwerken.

Capaciteit van 500 vliegtuigen

De overige twee fases zouden tegen 2023 voltooid moeten zijn. Dan zullen er in totaal zes start- en landingsbanen zijn, met een capaciteit van 500 vliegtuigen. De luchthaven zal 200 miljoen passagiers aankunnen, en er zullen zowel open als overdekte parkings zijn voor in totaal 70.000 auto’s.

’s werelds grootste belastingvrije winkelcentrum

Tevens zal het ’s werelds grootste belastingvrije winkelcentrum huisvesten. De 53.000 vierkante meter winkelruimte zal onderverdeeld worden in zes zones, waaronder een zone voor luxewinkels en één voor bazaars. De allereerste vlucht zal vertrekken op 31 oktober, naar de Turkse hoofdstad Ankara. De dag daarna komt de eerste internationale vlucht aan de beurt, naar de Turkse Republiek Noord-Cyprus. De eerste vlucht naar Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, wordt voorzien op 8 november.

Vanaf 1 november zijn er vluchten naar de zuidelijke stad Antalya, en vanaf 2 november naar Izmir, in het westen.

Tegen eind dit jaar zullen er dagelijks 2.000 vluchten vertrekken en toekomen, van meer dan 250 luchtvaartmaatschappijen, naar meer dan 350 bestemmingen.

AA

S.V.R.