COVID-19, ook zwerfdieren moeten in deze crisis verzorgd worden

Op zondag publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken een circulaire mededeling waarin staat dat ook zwerfdieren tijdens deze crisis verzorgd moeten worden.

Ook de dieren hebben te lijden onder de maatregelen die opgelegd zijn om verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het ministerie riep lokale overheden op om op geregelde tijdstippen en op daartoe aangewezen plaatsen voedsel te voorzien voor de dieren.

Zo zullen de dieren niet van de honger omkomen. Door de maatregelen blijven veel mensen thuis en is er bijna niemand op straat. De dieren, die anders veel voedsel kregen van voorbijgangers, krijgen dat nu niet meer. “Er moet voedsel en water worden achtergelaten op de plaatsen waar de dieren veel komen, zoals parken en tuinen, en vooral dierenasielen”, aldus het ministerie.

In Turkije krijgen zwerfdieren inentingen door dierenartsen die door de gemeente worden aangesteld. Ze krijgen ook geregeld te eten. Het is onderdeel van de Turkse cultuur om voor dieren in nood te zorgen, zeker voor zwerfhonden en zwerfkatten in de buurt.

De Turkse overheid blijft nieuwe maatregelen opleggen omdat het aantal besmettingen en overlijdens als gevolg van het nieuwe coronavirus oploopt. Er is een uitgaansverbod opgelegd voor mensen jonger dan 20, ouder dan 65, en mensen met chronische aandoeningen.

Gisteren waren er in Turkije meer dan 27.000 besmettingen met COVID-19, en 574 doden. Meer dan 1.000 mensen werden genezen verklaard  of mochten het ziekenhuis verlaten. Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit zijn er wereldwijd al minstens 1,25 miljoen besmettingen gemeld. Er zijn ook meer dan 68.000 mensen aan het virus bezweken, en minstens 258.000 mensen werden genezen verklaard.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)