Ibrahim Kalin, de Turkse presidentiële woordvoerder, zei maandag dat de Duitse politici “toegegeven hadden aan populisme”, kort voor de opkomende nationale verkiezingen in hun land.

De opmerkingen kwamen nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto links) en haar centrumlinkse rivaal Martin Schulz (foto rechts) zondagavond op de nationale televisie botsten over het Duitse beleid tegenover Turkije in een georganiseerd debat, drie weken voor de federale verkiezingen van 24 september.

Houding tegenover Turkije

Schulz, de leider van de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (SPD), riep op voor een hardere houding tegenover Turkije. Hij verraste door voor te stellen om onmiddellijk de gesprekken stop te zetten inzake de toetreding van Turkije tot de EU, en daarbij 4 miljard euro aan pre-toetredingsbudgetten te bevriezen.

“Als ik de kanselier word, zal ik de toetredingsgesprekken met Turkije stopzetten,” stelde hij binnen de context van de toenemende spanningen tussen Duitsland en Turkije.

Reagerende op het debat, zei Kalin dat “het aanvallen van Turkije en Erdogan, terwijl de fundamentele en dringende problemen van Duitsland en Turkije worden genegeerd, duidt op een toenemende tunnelvisie in Europa.”

PKK en FETO

“Is Duitsland, die openlijk organisaties zoals de PKK en FETO omarmt, zich er niet van bewust dat ze terroristen en samenzweerders van staatsgrepen verdedigen in plaats van de democratie,” vroeg hij.

Ondanks het onverwachtse politieke manoeuvre van Schulz, behield Kanselier Merkel haar voorzichtige aanpak en verdedigde ze haar beleid inzake de blijvende pogingen tot dialoog met Turkije om de voortdurende spanningen te overbruggen.

Geen intentie

“Ik heb niet de intentie om de diplomatische relaties met Turkije af te breken,” benadrukt ze. Merkel beargumenteerd tevens dat het stoppen van de gesprekken inzake de toetreding van Turkije tot de EU een slecht signaal zou kunnen versturen naar de Turkse burgers die democratische hervormingen en de wil van het land om tot de EU toe te treden, ondersteunen.

Anadolu Agency