Bülent Tezcan

De Republikeinse Volkspartij (CHP), de voornaamste oppositiepartij, zal in de komende periode een kandidaat nomineren voor de presidentsverkiezing die gepland staat voor 2019. Dit werd gezegd door de vicevoorzitter van de partij, Bülent Tezcan, waarbij hij onderstreept dat het “hebben van een variëteit aan verschillende kandidaten” in het kamp van de oppositie als een verrijking moet worden beschouwd in plaats van een verdeling.

“De presidentiële kandidaat die we kiezen zal zijn uitvoerende macht gebruiken. Hij moet een actieve president zijn. Het is onmogelijk voor ons om een kandidaat voor te stellen die louter een symbool is van het ‘evenwicht’ te bewaren,” aldus Tezcan in een interview met Cumhuriyet, gepubliceerd op 4 september.

Meral Akşener

Bij het toetsen van de mogelijke kandidatuur van de onorthodoxe oppositiepoliticus Meral Akşener, zei Tezcan dat “veel kandidaten een rijkdom inhoudt”.

Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de CHP, had eerder al gesteld dat de presidentiële kandidaat van de partij geen erg partijdig iemand zal zijn, maar eerder iemand die ervoor bekend staat om “boven de politieke partijen” te staan.

Presidentsverkiezingen

De kandidatuur van Kılıçdaroğlu behoord bij de mogelijkheden, maar de CHP wil nog niet meteen een naam bekendmaken voor de presidentsverkiezingen van 2019, zegt Tezcan.

“De CHP was de lastendrager van de ‘Neen’-campagne bij het referendum en de ‘rechtvaardigheidsmanifestatie’. Maar als we de politiek willen hervormen, zeggende dat ‘alles ons toebehoort’, zal dat een einde betekenen voor deze eensgezindheid,” voegt hij toe.

Terugkeer naar parlementaire systeem

De CHP staat voor een terugkeer naar het “democratische parlementaire systeem” en wil het huidige “eenmanssysteem” veranderen,”  stelt Tezcan, toevoegend dat hun kandidaat, indien verkozen, eraan zal werken om de scheiding der machten te versterken en het intoom houden van de uitvoerende macht.

Hurriyet