Bulgaarse grensbeambten dwingen Turken die in Europa wonen om steekpenningen te betalen om door het land te mogen reizen. Dat stelt Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri in een rapport dat op 4 september aan de Europese Commissie werd voorgelegd.

In het rapport zegt Piri dat Bulgaarse ambtenaren Turken die van Europa naar Turkije rijden aan de grens dwongen om omkoopgeld te betalen, anders gaven ze een onterechte boete, lieten ze hen hun auto’s wassen ter desinfectie, of lieten hen uren in een wachtrij staan, tot wel veertien uur in de zon.

Piri stelde het verslag op, samen met haar collega Kathleen Van Brempt, een Belgische sociaaldemocratische politicus, die momenteel lid is van het Europees Parlement.

Voorleggen aan de regering in Sofia

De Turkije-rapporteur zal het verslag ook voorleggen aan de regering in Sofia, die in januari 2018 de rol van het voorzitterschap van de Europese Unie van Estland zal overnemen, aldus de Turkse BBC.

Piri zei dat de Europese Commissie dit probleem serieus zou moeten aanpakken, aangezien Bulgarije er al vele jaren niet in slaagt de corruptie bij haar grens te voorkomen. Ze zei ook dat de rechten van Turken, die burgers van verschillende Europese landen zijn, door een ander Europees land worden geschonden.

Hoge prijs

Tekin Ateş, een inwoner van Nederland, maar van Turkse afkomst, is een van de personen die de problemen die hij heeft meegemaakt in Bulgarije, op weg naar Turkije, met Piri heeft gedeeld. In een verklaring die ook op een Nederlands tv-zender werd uitgezonden, beweerde Ateş dat, afgezien van steekpenningen, zijn landgenoten van Turkse herkomst uitreisstempels moesten kopen tegen een hoge prijs, omdat plaatsen waar ze goedkopere verkochten opzettelijk waren gesloten.

Piri roept via haar social media-account Turken die onderweg gelijkaardige problemen meemaken op om die ervaringen te delen met de autoriteiten.

Hurriyet