Turkse regering in woede nadat oppositieleider Netanyahu "Erdoğans Israëlische versie" noemt

Turkse regeringsfunctionarissen waren woedend over de vergelijking die de leider van de Goede (İYİ) Partij, Meral Akşener, maakte tussen president Recep Tayyip Erdoğan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, met veroordelingen van politici tot gevolg.

Akşener beschouwde Netanyahu op 18 mei als de Israëlische versie van Erdoğan naar aanleiding van de recente politieke ontwikkelingen in Israël.

“Bij deze ontwikkelingen heeft Netanyahu, die in zekere zin Erdoğan’s Israëlische versie is, niet nagelaten burgers en kinderen te doden om zijn politieke rivalen te hinderen en zijn post te beschermen,” zei ze, terwijl ze Erdoğan en zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) bekritiseerde voor het niet nemen van genoeg stappen om het bloedvergieten in Palestina te stoppen.

Haar opmerkingen wekten onmiddellijk woede op van de regering, waarbij AKP-woordvoerder Ömer Çelik de opmerkingen van Akşener “een van de grootste lelijkheden in ons politieke leven” noemde.

“Het noemen van Netanyahu en onze president in dezelfde zin is een poging om Netanyahu gelukkig te maken. Het vergelijken van onze president, die de meest trouwe aanhanger is van de Palestijnse zaak, met de moordenaar van Palestijnse kinderen is een immorele afwijking,” zei Çelik op Twitter op 18 mei.

In een reeks tweets, beschuldigde Çelik Akşener herhaaldelijk van “het steunen van de vijanden van Palestina” en “het steunen van Netanyahu’s zwarte propaganda.”

De presidentiële woordvoerder İbrahim Kalın was een andere politicus die Akşener de les las.

“Het noemen van babymoordenaar Netanyahu met onze president in dezelfde zin zou alleen zionisten gelukkig maken. Deze lelijke vergelijking is een abdicatie van de rede en het geweten,” zei Kalın op Twitter.

Volgens presidentieel communicatiedirecteur Fahrettin Altun is het vergelijken van Erdoğan met “moordenaar” Netanyahu “geen politiek bedrijven”.

Bron: Turkse media