Een Twitter-post en een video van de Turkse tak van de Duitse omroep Deutsche Welle (DW) heeft de Circassische gemeenschap in Turkije woedend gemaakt.

Het bericht op de sociale media bevat een citaat van een geïnterviewde die zegt dat Turkije de grootste Circassische gemeenschap ter wereld herbergt, maar tegelijkertijd beweert dat de “grootste assimilatie” van Circassiërs in de wereld plaatsvindt.

De sociale media werden maandag overspoeld door gebruikers die hun afkeuring uitspraken over wat zij de poging van DW noemden om Turkije in diskrediet te brengen en Circassiërs tegen de staat op te zetten.

Ook Circassische verenigingen gaven verklaringen uit waarin zij de Duitse omroep veroordeelden.

Cemil Görücü, adjunct-directeur van de Federatie van Verenigingen van de Verenigde Kaukasus, die Circassiërs en andere gemeenschappen vertegenwoordigt, vertelde Anadolu Agency (AA) op maandag dat de gemeenschap altijd “eersteklas burgers” zijn geweest, zowel tijdens het Ottomaanse tijdperk als in de Republiek Turkije die het opvolgde.

Turkije heeft een aanzienlijke gemeenschap van Circassiërs, ongeveer 1,5 miljoen tot 3 miljoen mensen, hoewel officiële cijfers niet beschikbaar zijn.

Zij zijn vooral geconcentreerd in de noordelijke provincies Samsun, Amasya, Tokat en de noordwestelijke provincies Sakarya, Kocaeli,  en Kütahya.

De meesten zijn afstammelingen van de Circassische gemeenschap die uit het tsaristische Rusland werden verdreven en het slachtoffer werden van wat de gemeenschap genocide noemt.

Görücü zei dat de Circassiërs een belangrijke rol hebben gespeeld in de strijd van Turkije voor onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog en tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk.

Hij wees erop dat “veel strijdmakkers van Mustafa Kemal Atatürk (de stichter van de Republiek) Circassiërs waren”.

“Wij hebben ons leven en bloed gegeven in de Onafhankelijkheidsoorlog, in de Slag bij Kut al-Amara, in Sarıkamış en zijn burgers van de Republiek Turkije geworden. Wij kunnen de bewering dat wij geassimileerd zijn niet accepteren,” zei hij.

“Duitsland moet eerst zijn eigen geschiedenis onder ogen zien wat betreft assimilatie,” voegde hij eraan toe.

Görücü zei dat de Circassiërs vrij zijn om hun identiteit te behouden, waarbij hij wees op de keuzevakken voor Adyghe op middelbare scholen en de afdelingen Circassische taal aan universiteiten.

“Geen enkel ander land heeft ons dit gegeven,” zei hij.

Çerkez Forum, een online forum van de gemeenschap, stelde ook assimilatiebeweringen aan de kaak en zei dat ze zich verzetten tegen “anti-Turkse” propaganda en “achter onze natie en staat staan”.

De regerende vice-voorzitter en woordvoerder van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) Ömer Çelik retweette het bericht en zei dat “onze Circassische broeders zich verzetten tegen een beleid van provocatie en een berichtgeving die wordt gevoed door de wens om onenigheid aan te wakkeren”.

Presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın prees ook de reactie van de Circassische gemeenschap op de post en beschreef het stuk als “verraderlijk”.

“Laat DW Turken en anderen weten dat wij niet zullen toestaan dat iemand in Turkije mensen tegen elkaar op wil zetten. Laat onze eenheid hun grootste angst zijn,” tweette hij.

Bron: Sabah