President Erdoğan heeft erop aangedrongen dat het beleid van lage rentevoeten niet zal worden teruggedraaid ondanks de snel stijgende inflatie, waarbij hij opmerkte dat hij economie heeft gestudeerd.

“Inflatie is het gevolg, hoge rentetarieven zijn de oorzaak,” zei hij.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft nogmaals zijn onconventionele hypothese herhaald dat het verlagen van de rente zal leiden tot een lagere inflatie.

Tijdens zijn vlucht terug uit Turkmenistan zei Erdoğan tegen verslaggevers dat hij economie heeft gestudeerd en dat hij zijn standpunt tegen hoge rentetarieven nooit zal opgeven.

“Inflatie is het resultaat, hoge rentetarieven zijn de oorzaak,” zei Erdoğan, meldden lokale media op 29 november.

“Ik heb deze stelling verdedigd sinds we aan de macht zijn gekomen en zal dat blijven doen. Tayyip Erdoğan heeft geen zigzaggen. Gezien het feit dat ik economie en een bepaalde set van waarden heb bestudeerd, zijn hoge rentetarieven niet het resultaat,” zei hij ook.

De lira kelderde vorige week naar recorddieptepunten nadat Erdoğan had beloofd vast te houden aan een beleid van renteverlaging.

De lira heeft dit jaar maar liefst 45% van zijn waarde verloren, waarvan ongeveer de helft in de afgelopen twee weken.

De munt daalde tot 13,45 tegenover de dollar in een historische verkoopgolf van 15% op 23 november, die volgde op een toespraak waarin Erdoğan de beslissing van de centrale bank verdedigde om haar beleidsrente te verlagen tot 15%, ondanks een inflatie van 20%.

Erdoğan gaf op 29 november de Verenigde Staten en Israël als voorbeelden om zijn punt te bewijzen.

“Als we naar deze landen kijken, zien we de juistheid van onze stelling,” zei hij.

“Ik heb nooit gepleit voor een verhoging van de rente en zal dat ook nooit doen. Ook al zijn er andersdenkenden, Tayyip Erdoğan blijft bij zijn standpunt. Ik zal nooit concessies doen op dit punt,” voegde de president eraan toe.

Tijdens het interview beweerde Erdoğan dat de inflatie zal dalen voor de verkiezingen, die gepland zijn voor 2023.

“We zullen slagen”, zei hij.

Volgens Erdoğan heeft de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) een strijd voor economische onafhankelijkheid gevoerd en heeft dit geleid tot “aanvallen” op de Turkse economie.

“We zullen blijven werken aan onze doelen zonder aandacht te besteden aan doemdenkers en mandataire economen,” zei Erdoğan.

Bron: Turkse media