Oud reliëf ontdekt bij opgravingen in Balıkesir

Archeologen in het noordwesten van Turkije hebben op 16 augustus een reliëf ontdekt dat een oorlog voorstelt tussen de Grieken en de Perzen in de vijfde eeuw v. Chr.

De figuren op het reliëf tonen vechtende Griekse soldaten onder de hoeven van Perzische oorlogspaarden, zei archeoloog Kaan Iren, die de leiding heeft over de opgraving van de antieke stad Dascylium in het hedendaagse Bandırma district van de provincie Balıkesir.

“Hier is een scène van propaganda onder het voorwendsel van oorlog. We kunnen zeggen dat deze reliëfs een scène zijn uit de Perzisch-Griekse oorlogen,” vertelde İren aan het door de staat gerunde Anadolu Agency.

“We denken dat deze reliëfs waarschijnlijk zijn gemaakt voor propagandadoeleinden tijdens de oorlogen,” voegde hij eraan toe.

Een archeoloog werkt aan een oud stenen reliëf dat is gevonden in de oude stad Daskyleion, Balıkesir, West-Turkije, 16 aug. 2021.

İren, die sinds 22 juni met een team van 30 mensen aan het werk is op de opgravingssite in Dascylium, zei dat ze dit jaar delen van een stenen en modderstenen muur uit de achtste eeuw voor Christus hadden opgegraven.

“Van de achtste-eeuwse muur uit het Frygische tijdperk hebben we dit jaar een stuk van 4 meter hoog en 40 meter lang opgegraven. Wij denken dat deze muur een hoogte had van 7 tot 8 meter. We hebben een project voorbereid voor een beschermdak op deze plaats. We zullen het voorleggen aan de regionale raad voor het behoud van het cultureel erfgoed van Balıkesir. Als het wordt goedgekeurd, zullen we deze plaats tot bescherming nemen,” zei Iren, die ook een faculteitslid is van de Muğla Sıtkı Koçman Universiteit.

De 5-meter brede muur is vermoedelijk gebouwd door de oude Phrygische beschaving om haar grondgebied te beschermen, zei Iren.

Archeologen graven de Phrygische muur op in de antieke stad Daskyleion, Balıkesir, West-Turkije, 16 aug. 2021. 

Hij verklaarde dat de eerste kolonisten van de oude stad de Phrygiërs waren en dat de laatste plaats waar deze beschaving werd gezien in het noorden en westen van Anatolië, Dascylium was.

“De muur is een 5 meter brede vestingmuur die deze mensen bouwden om hun eigen ruimte te beschermen. Ons werk gaat hier verder. Er is een toren vlak voor ons. We zullen blijven werken tot aan deze toren. Als de sponsors in de komende seizoenen doorgaan, zullen we dit gebied volledig openen en het voor het toerisme brengen,” zei hij.

İren zei dat de ontdekking van reliëfs tijdens de opgraving van de muur dit jaar een verrassing was. Hij zei dat de reliëfs die in de steen waren uitgehouwen door de restaurateurs in het opgravingshuis waren schoongemaakt: “Het reliëf, dat dateert uit de Perzische tijd in de vijfde eeuw voor Christus, beeldt de oorlog tussen de Perzen en de Grieken uit. Dit was voor ons een van de belangrijkste vondsten van het seizoen. De figuren erop zijn Griekse soldaten die vechten en Perzen te paard die tegen hen vechten. Griekse soldaten zijn afgebeeld onder de hoeven van Perzische paarden.

Er is hier sprake van een propagandascène onder het voorwendsel van oorlog. We kunnen zeggen dat deze reliëfs een scène zijn uit de Perzisch-Griekse oorlogen. Wij denken dat deze reliëfs waarschijnlijk zijn gemaakt voor propagandadoeleinden tijdens de oorlogen.”

Bron: Hürriyet