Bewoners van een wijk in het Gölbaşı district van de hoofdstad Ankara hebben geklaagd over een dierentuin die anderhalve maand geleden werd geopend in het midden van een woonwijk, en zeggen dat ze ’s nachts niet kunnen slapen vanwege leeuwen die ’s nachts “brullen”.

“De leeuwen maken ons slapeloos omdat ze de hele nacht brullen. Er hangt een slechte geur in de lucht omdat ze urineren. Onze rust is totaal verstoord,” zei een inwoner in een klacht die naar de gemeente Gölbaşı was gestuurd.

Maar de eigenaar van de dierentuin, die het terrein van 4.000 vierkante meter in 2015 huurde, zegt dat ze “niets verkeerds” doen.

“De leeuwen brullen één of twee keer per dag. We vallen niemand lastig,” vertelde Ahmet Zeki Öner, de zakenman die Aslanpark runt.

Ahmet Zeki Öner

De relatie tussen Öner en de bewoners was goed tot 2020, toen de zakenman besloot om het café dat hij al vijf en een half jaar runde om te bouwen tot een dierentuin.

Hij begon dieren naar zijn café te brengen vanuit twee dierentuinen, een in de noordwestelijke provincie Balıkesir en de andere in de zuidelijke provincie Antalya.

Het groeiende aantal dieren in het café inspireerde hem een maand geleden om het café om te bouwen tot “Aslanpark”.

Dat was toen de nachtmerrie voor de bewoners van de İncek buurt begon.

“Ik woon hier sinds 1996. Hoe kan een dierentuin worden geopend in het midden van gebouwen? Het gebrul, de stank, de muggen… We zijn het zat,” zei Niyazi Gürel, een van de klagers die de gemeente vraagt de dierentuin te sluiten.

“Wat als er een leeuw ontsnapt uit de dierentuin? Wie gaat hem vangen?” voegde hij eraan toe.

Volgens de eigenaar van de dierentuin “is er echter geen stank” en “is alles legaal en rechtmatig”.

“We hebben 12 leeuwen, twee tijgers, apen, herten en pauwen in de dierentuin,” zei Öner.

“Leeuwen slapen 20 uur per dag. Ze brullen één of twee keer per dag, wat slechts één of twee minuten duurt. We verstoren of hinderen de omgeving niet.”

Hij zei dat het bedrijf alle wettelijke toestemmingen heeft van het Algemeen Directoraat voor Natuurbehoud en Nationale Parken.

Bron: Hürriyet