Een foto van de Arnavutköy straat in Istanbul, Turkije.

In Turkije is de “mahalle”, of buurt, de plaats waar mensen zich aan elkaar verbinden om elkaar te helpen en waar ze levenslange vriendschappen smeden

Waar je ook woont in Turkije, je hebt een “mahalle”, wat in het Nederlands weliswaar vertaald kan worden als “buurt”, maar in Turkije een bijzonder concept is.

Het onderhouden van nauwe relaties met de mensen in uw buurt in Turkije zal een lange weg gaan in de richting van het verbeteren van uw kwaliteit van leven in het land.

Uw mede-gemeenschapsleden zullen u te hulp schieten en eventueel langskomen om u te bezoeken. Maar om het meeste uit deze ervaring te halen, is het belangrijk dat je bekend bent met de Turkse “mahalle kültürü”, wat zich vertaalt als “buurtcultuur”. Dat is juist; de Turken hebben hun eigen set van gewoonten en tradities als het gaat om deel uit te maken van een buurt.

Hier volgt een gids voor expats over Turkije’s “mahalle kültürü” en hoe je als buitenlander in je buurt past:

Imece: Een helpende hand uitsteken

In Turkije is er een begrip dat “imece” wordt genoemd, wat in feite betekent dat je een helpende hand biedt als deel van een gemeenschap. Een groter voorbeeld hiervan dook onlangs op toen het land werd overspoeld door bosbranden en veel mensen in Turkije hun tijd en inspanningen bijdroegen om hulp te bieden. Deze manier van samenwerken kan op bijna elk platform bestaan en vooral in uw gemeenschap. Uw buren zullen behulpzaam willen zijn en u te hulp schieten als dat nodig is en zullen het zeer waarderen als u hetzelfde doet. Voor elke buitenlander is het belangrijk zich bewust te zijn van dit concept en te begrijpen dat anderen u een helpende hand kunnen toesteken om vriendelijk of behulpzaam te zijn, maar dat een Turk dit gewoon uit de goedheid van zijn hart zal doen.

Wees burenvriendelijk: Drink thee en speel backgammon

De Turken hebben een gezegde dat samen een kop Turkse koffie drinken een herinnering zal zijn die 40 jaar zal duren. Daarom kunt u begrijpen hoe belangrijk het is om een kopje thee of koffie met uw buren te delen.

Mensen spelen ’tavla’.

Wanneer u in Turkije in een buurt gaat wonen, kan het heel goed zijn dat u de kans krijgt om spontaan een moment te delen onder het genot van een warme drank.

Of nog beter, speel een spelletje “tavla”, wat het Turkse woord is voor backgammon, een bordspel dat in bijna elk huishouden en elk bedrijfspand in Turkije te vinden is.

Wees voorbereid 

De Turken hebben de neiging om spontaan te leven en wees dus niet verbaasd als je een onverwachte klop op je deur krijgt van een buurman.

Deze spontane bezoeker kan op weg zijn om geschenken aan de buren te brengen, zoals bepaalde traditionele gebakjes en zoetigheden, die gewoonlijk op bepaalde dagen worden bereid en aan de gemeenschap uitgedeeld.

Een voorbeeld hiervan is de “aşure günü” van vorige week, een specifieke religieuze datum waarop het dessert “aşure”, ook bekend als “pudding uit de ark van Noach”, door sommige huishoudens wordt bereid en onder de buren wordt verdeeld. Vergeet niet dat het ook als onhoffelijk wordt beschouwd om zo’n offer te weigeren.

Het zelfgemaakte traditionele Turkse dessert “aşure.”

Vraag en u zult ontvangen

De plaatselijke markt, die in het Turks “bakkal” wordt genoemd, is meestal de plaats waar u terecht kunt voor bijna alle vragen.

Maak je niet druk om kleine dingen

Turken zijn eigenlijk ongelooflijk geduldig, attent en vriendelijk en hebben de neiging om bij problemen of meningsverschillen te proberen het hele plaatje te zien.

Voor een buitenlander kan het bijvoorbeeld lijken alsof kinderen in Turkije een beetje onhandelbaar en zeker luidruchtig zijn en dat kan waar zijn, maar de reden is dat Turken gewoon willen dat hun kinderen wat plezier hebben.

Traditioneel in Turkije groeien kinderen op met buitenspelen in verschillende gemeenschappelijke ruimtes van hun buurt. De vriendschappen tussen buurtkinderen kunnen een leven lang duren en zijn de belangrijkste die ze ooit zullen hebben.

In het Turks wordt deze speciale band die in een buurt wordt gevormd “mahalle arkadaşı” genoemd en buitenspelen, hoe rumoerig ook, kan worden aangemoedigd om deze banden te laten ontstaan.

In Turkije zullen de meeste Turken niet klagen tegen hun buren als ze zien dat die plezier hebben. Of het nu gaat om een groot feest zoals een bruiloft, luide muziek of luidruchtige kinderen, de meeste Turken zullen het met een korreltje zout nemen.

Bron: Sabah