Armeense premier Pasjinian

Armenië ontvangt positieve signalen uit Turkije en is bereid daar positief op te reageren, zei de Armeense premier Nikol Pasjinian vrijdag.

Nikol Pasjinian sprak over zijn evaluaties van de agendapunten tijdens een regeringsvergadering in de hoofdstad Jerevan.

Pashinian ging in zijn toespraak ook in op de betrekkingen tussen Turkije en Armenië en zei:

“We krijgen enkele duidelijke positieve signalen van het Turkse publiek. We zullen deze signalen evalueren, (door) positieve signalen met positieve signalen te beantwoorden.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zei op 25 augustus:

“We hebben gezegd dat met het einde van de bezetting in Nagorno-Karabach een nieuwe kans is geopend in onze regio voor duurzame vrede en dat we zullen doen wat nodig is als Armenië dat vindt.”

Erdoğan heeft meermaals voorgesteld een regionaal samenwerkingsplatform van zes landen op te richten en zei dat dit een win-win initiatief zou zijn voor alle regionale actoren in de Kaukasus.

In een toelichting op zijn voorstel om een regionaal samenwerkingsplatform van zes landen op te richten, had Erdoğan gezegd dat het een initiatief is dat voor alle partijen win-winmogelijkheden kan bieden:

“Als Armenië zich bij dit proces aansluit en positieve stappen zet, kan een nieuwe bladzijde in de betrekkingen tussen Turkije en Armenië worden geopend. Als zich nieuwe kansen voordoen, is het duidelijk dat Armenië ook een groot voordeel zal hebben. Armenië zal er het meest bij winnen”.

Ankara heeft zijn volledige steun toegezegd aan Bakoe bij zijn inspanningen om zijn land te bevrijden van de Armeense bezetting.

Ongeveer 20% van het grondgebied van Azerbajdzjan was gedurende bijna drie decennia illegaal bezet door Armeniërs. In het meest recente conflict, dat op 27 september begon, heeft Azerbajdzjan een groot deel van het land in en rond de enclave Nagorno-Karabach teruggewonnen dat het in 1991-1994 had verloren tijdens een oorlog die naar schatting 30.000 mensen het leven heeft gekost en nog veel meer mensen uit hun huizen heeft verdreven.

Na de ondertekening op 10 november van een door Rusland tot stand gebrachte overeenkomst om de gevechten te beëindigen en naar een alomvattende oplossing toe te werken, kwam Turkije met Rusland overeen dat zijn troepen ook toezicht zouden houden op het staakt-het-vuren.

Ankara en Moskou ondertekenden een overeenkomst om een gezamenlijk waarnemingscentrum in Nagorno-Karabach op te richten.

Bron: Sabah