Een grensovergang tussen Turkije en Armenië is op 11 februari voor het eerst in 35 jaar geopend om humanitaire hulp door te laten na de zware aardbevingen die de regio hebben getroffen, aldus een ambtenaar.

Vijf vrachtwagens met hulpgoederen, waaronder voedsel en water, zijn vanaf de grensovergang bij Alican in Turkije aangekomen, twitterde Serdar Kılıç, de speciale gezant van Turkije voor de dialoog met Armenië.

De hulp komt nadat aardbevingen met een kracht van 7,7 en 7,6 op 6 februari Turkije en Syrië op hun grondvesten deden schudden, waarbij in beide landen bijna 28.000 doden en tienduizenden gewonden vielen.

Dit was de eerste keer dat de grensovergang werd geopend sinds 1988, toen Turkije hulp stuurde naar Armenië nadat het land was getroffen door een aardbeving die aan 25.000 tot 30.000 mensen het leven kostte.

Kılıç bedankte in zijn tweet Armenië en de vicepresident van de Armeense nationale vergadering, Ruben Rubinyan. De hulp omvatte ook medicijnen, zei hij.

“Blij te hebben kunnen helpen,” zei Rubinyan op Twitter.

De twee landen hebben nooit formele diplomatieke betrekkingen aangeknoopt en hun gezamenlijke grens is sinds de jaren negentig gesloten.

Armeense gemeenschap 

De Armeense gemeenschap van Turkije heeft 2,5 miljoen lira gedoneerd aan de AFAD, de Turkse rampenbestrijdingsorganisatie, voor de slachtoffers van de aardbeving.

De Joodse gemeenschap van Turkije heeft een team naar de provincie Hatay gestuurd om te helpen bij de reddingswerkzaamheden, terwijl de Assyrische gemeenschap heeft aangekondigd dat kerken in Istanbul hulp inzamelen.

Bedros Şirinoğlu, voorzitter van de Armeense Stichtingen Unie en van het Surp Pırgiç Ziekenhuis, kondigde aan dat een donatie van 2,5 miljoen Turkse lira is gestort op de rekening van AFAD, de Turkse rampenbestrijdingsorganisatie, voor de slachtoffers van de aardbeving die Zuidoost-Turkije op 6 februari trof.

Minstens 29.000 doden

Ten minste 29.605 mensen hebben het leven verloren nadat twee dodelijke aardbevingen en meer dan 2.400 naschokken het zuiden van het land hebben geteisterd, maakte de Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD op 12 februari bekend.

Naast het geschatte aantal doden, meldde AFAD ook dat ten minste 80.278 anderen gewond raakten na de bevingen die in 10 zuidelijke provincies werden gevoeld, hoewel het aantal nog veel hoger dreigde te worden.

Bron: Hürriyet