Afghaanse vrouw bevalt aan boord van een evacuatievlucht uit Kabul

Een Afghaanse vrouw is met succes bevallen van een gezonde baby in tijdens een evacuatievlucht uitgevoerd door Turkish Airlines.

Na haar tussenlanding in Dubai beviel Soman Noori, 26, op 10.000 meter hoogte in het Koeweitse luchtruim om 1.00 uur GMT, aldus een verklaring van de nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije op zaterdag.

Het meisje kreeg de naam Havva (Eva, maar ook een variatie op het Turkse Hava of lucht) van het cabinepersoneel, dat assisteerde bij de geboorte op de vlucht die Afghaanse burgers die in Afghanistan werkten naar het VK evacueerde.

Nadat de zwangere passagier het cabinepersoneel had verteld over haar weeën, vroeg het cabinepersoneel of er een arts aan boord was.

Aangezien er geen dokter beschikbaar was, heeft het cabinepersoneel de bevalling in overeenstemming met hun opleiding begeleid”, aldus de verklaring.

Na uit voorzorg in Koeweit te zijn geland, vervolgde het vliegtuig zijn reis naar hun bestemming Birmingham, Engeland, met de baby en haar familie.

Turkish Airlines, dat in 1933 werd opgericht, heeft een vloot van 372 vliegtuigen (voor passagiers en vracht) die naar 325 bestemmingen wereldwijd vliegen, waaronder 275 internationale en 50 binnenlandse.

De Taliban hebben zondag twee weken geleden Kaboel binnengevallen nadat president Ashraf Ghani het land was ontvlucht, waarmee een verbluffend einde kwam aan een twee decennia durende campagne waarin de VS en zijn bondgenoten hadden geprobeerd Afghanistan om te vormen.

De door het Westen opgeleide veiligheidstroepen van het land stortten in enkele dagen in, nog voor de terugtrekking van de laatste Amerikaanse troepen.

Bron: Sabah