Een nieuw gebouw voor kunst en cultuur staat gepland in Istanbul’s iconische Istiklal Caddesi (wat Turks is voor Onafhankelijkheidsstraat). De opening van het nieuwe gebouw staat gepland op 13 september nadat de site verdere restoratiewerken heeft ondergaan.

Met dit nieuwe complex wilt men graag de buurt rond de iconische Onafhankelijkheidsstraat nieuw leven inblazen, nadat de buurt in verval geraakte en aan populariteit verloor.

Een tweede ingang tot het complex bevindt zich aan de overkant van het gebouw van de Galatasaray Hoge School, vanwaar bezoekers meteen de tweede en derde verdieping kunnen bereiken via een trappeningang. Deze verdiepingen zullen bestaan uit een kunstgalerie waar onder andere Yapi Kredi’s beroemde muntencollectie te bewonderen zal zijn.

Een aantal opvallende kunstwerken

Het bekende beeldhouwwerk genaamd “Mediterraan”, dat zich voordien nog bevond in het Levent district van Istanbul, werd eveneens naar dit nieuwe complex verhuist en zal men kunnen bewonderen op de derde verdieping van het gerestoreerde gebouw.

De vierde verdieping zal dienen als een zit- en foyerruimte. Daarnaast is er, op diezelfde verdieping, ruimte voor toneel en film screenings in een gloednieuwe conferentiehal. Opvallend, de conferentiehal is volledig doorzichtig opgebouwd, wat het mogelijk maakt, voor voorbijgangers, om naar binnen te kijken en de events die er plaatsvinden van buitenaf te bewonderen.

Bibliotheek met 80,000 boeken

Ten slotte zal er zich in het nieuwe gebouw ook een bibliotheek bevinden met zo een 80.000 boeken, waarvan 4000 zeldzame werken, en dit alles op de vijfde en hoogste verdieping.

Het nieuwe complex opent zijn deuren op 13 september met een tentoonstelling genaamd “Spiral” (spiraal). Curator van de tentoonstelling is Necmi Sönmez. De designer van de tentoonstelling is Yeşim Demir.

Hurriyet