Turkse atleten zwemmen naar Turks-Cyprus

Om de 46ste verjaardag van de vredesoperatie op Cyprus te vieren, begon een Turkse delegatie eerder deze week een zwemtocht vanuit het district Anamur (Mersin).

Naast een aantal professionele zwemmers neemt ook voormalig minister Kürşad Tüzmen deel.

De tocht gaat naar de haven van Girne (onderstaande afbeelding), op het Turkse deel van Cyprus. De bedoeling is om daar een dag later aan te komen.

De tocht werd ingezet met een ceremonie, en de deelnemers hebben een Turkse vlag bij.

Die zullen ze dan afgeven aan de kustwacht op het bruggenhoofd Yavuz (Pentemili). Op 20 juli 1974 landden daar de eerste Turkse mariniers.

De tocht is onder normale omstandigheden 90 kilometer lang. “Ik denk dat we in shiften van 8 uur zullen zwemmen”, vertelt Tüzmen.

“Maar het zal ook van het weer afhangen. In het slechtste geval is onze tocht 110 kilometer lang, bijvoorbeeld als de zeestromingen anders zijn dan verwacht.”

De deelnemers worden vergezeld door medisch personeel en eenheden van de marine. Op die manier kan alles zo veilig mogelijk verlopen. Met deze tocht willen de deelnemers aandacht vragen door het internationale sportembargo dat ingesteld werd tegen Turks-Cyprus.

Girne

In 1974 pleegde een groep Grieks-Cyprioten een staatsgreep op het eiland. De bedoeling was om het eiland samen te voegen met Griekenland.

Als garanderende mogendheid besloot Ankara toen tussen te komen om de Turkse minderheid op het eiland te beschermen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)