Foto: Davud Sungur

De 20-jarige Davud Sungur, zoon van FETÖ-terrorist Mustafa Kemal Sungur, is voltijds student aan de Georges-Mason-universiteit. Op maart werd de jongeman van Turkse afkomst opgepakt omdat hij handvuurwapens zonder serienummer verkocht zou hebben, even als speciale toestelletjes, automatische trekkers, om wapens op een illegale manier automatisch te laten vuren.

Eerder deze maand werd hij veroordeeld door een federale rechtbank in Alexandria, VS. De federale aanklager beschrijft Sungur als een “actieve smokkelaar van vuurwapens”.

Hij zou 8 officiële handvuurwapens, 2 aanvalsgeweren en 3 zelfgemaakte pistolen hebben verkocht tijdens 4 ontmoetingen met undercover-agenten in Fairfax county, in de periode januari tot maart.

Voor de zelfgemaakte wapens kocht hij de onderdelen via internet, maar uiteraard hadden die wapens geen serienummer.

In de VS mag je dergelijke wapens wel bezitten, maar niet verkopen. Deze wapens zijn door het gebrek aan serienummer ook moeilijk te traceren, wat lokale Amerikaanse autoriteiten zorgen baart.

De politie van Washington D.C. neemt deze wapens steeds vaker in beslag. Sinds 2017 zijn ze ook gebruikt bij 9 moorden.

Ook bij verschillende schietpartijen over het hele land zijn ze ingezet. Zo schoot een man die geen wapen mocht bezitten, in 2013 5 mensen neer in Santa Monica, California.

Vorige maand werd in dat district nog een bedrijf aangeklaagd dat kits verkocht om zelf wapens te maken. Het bedrijf, Polymer80, zou zich niet hebben gehouden aan de stedelijke regels ter bescherming van klanten.

3D-printer

Volgens een getuigenverklaring van 2 undercover-agenten zou Sungur hen verteld hebben dat hij thuis een 3D-printer had. Met die printer zou hij automatische trekkers maken, die in het wapen worden geplaatst vlakbij de eigenlijke trekker. Daardoor blijft het wapen automatisch vuren zolang de trekker wordt vastgehouden.

Deze automatische trekkers worden beschouwd als onderdeel van een machinegeweer, en zijn daardoor illegaal volgens een richtlijn van het Amerikaanse bureau voor wapens, alcohol en tabak.

Sungur zou van deze richtlijn op de hoogte zijn. Dat verklaarden de agenten. Toch verkocht hij hen, volgens speciaal agent Gordon Cummings van een binnenlandse veiligheidsdienst, in januari een aanvalsgeweer dat lijkt op een AR-15, en een 9-mm-pistool met automatische trekker een maand later.

Davut Sungur schrijft openlijk op zijn Linkedin-profiel dat actief is de internationale wapenhandel 

Uiteindelijk werd Sungur gearresteerd nadat hij een 4de wapen verkocht zou hebben aan een politieagent. Hij werd opgesloten zonder de mogelijkheid op borgtocht vrij te komen. Volgens zijn advocaat heeft Sungur geen strafblad.

Volgens de federale aanklager verkocht hij wapens aan klanten over het hele land, en leverde de contacten met de agenten hem bijna 7.000 dollar op. Na zijn arrestatie doorzocht de politie zijn huis vlakbij de campus van de Georges-Mason-universiteit.

Daarbij werd inderdaad een 3D-printer aangetroffen, evenals een Mac-11 machinepistool. Volgens de politie werd er in november al een AK-47 aangetroffen in het kader van een moordonderzoek, maar dat wapen bleek niet het moordwapen.

Foto: FETÖ-terrorist Mustafa Kemal Sungur en zijn zoon 20-jarige Davud Sungur

Volgens Cummings zou die AK-47 aan Sungur verkocht zijn, wat een aanwijzing zou kunnen zijn dat de verkoper wapens verkocht aan minderjarigen, en dat na die huiszoeking nog steeds deed. Dat idee wordt kracht bij gezet door John C. Blanchard.

Sungur zou niet op borgtocht kunnen vrijkomen omdat bij de eerder vernoemde moordzaak kogelhulzen zijn gevonden die afgevuurd zouden zijn door een 9-mm-pistool dat Sungur aan de politie verkocht heeft.

Voor districtsrechter Liam O’Grady was dat feit voldoende. Twee weken geleden bevond een federale jury Sungur schuldig aan het verkopen van wapens zonder vergunning en het onwettig verkopen van een machinegeweer.

Daarna werd hij veroordeeld. Op 15 juli weigerde zijn advocaat Peter D. Greenspun commentaar te geven op de zaak.

K.L.

(Bron: Washington Post, Forumusa)