Duits onderzoek naar 4 soldaten met banden met Turkse nationalistische beweging

De Duitse militaire contraspionagedienst MAD (Militärischer Abschirmdienst) zou onlangs een onderzoek gestart zijn naar 4 Duitse soldaten die banden hebben met een specifieke Turkse nationalistische groep: “Ülkü Ocakları”, de leden van deze groep noemen zich vaak Bozkurtçular of Ülkücüler.

Dat maakte de Duitse omroep ARD bekend. Het onderzoek kwam er na een parlementaire vraag van de linkse partij Die Linke.

Volgens de Duitse overheid bleek inderdaad dat 1 van de 4 soldaten gebrek aan loyaliteit jegens de Duitse grondwet toonde.

Er zouden disciplinaire maatregelen tegen hem genomen zijn. “Er zijn aanwijzingen dat ook de 3 andere soldaten radicale ideeën hebben”, verklaarde de overheid.

De Duitse overheid ging ook dieper in op de mogelijke banden tussen de Ülkücü-groep en de Turkse inlichtingendienst MİT. Daarbij zouden er ook ontmoetingen zijn geweest tussen leden van de Grijze Wolven (Bozkurtlar) en Turkse functionarissen.

“Daarom is het aan te nemen dat de MİT deze contacten gebruikt voor haar eigen belangen.”

Online zouden ook beelden opgedoken zijn waarin te zien is hoe leden van de Grijze Wolven schietoefeningen houden in Duitsland.

Ulla Jelpke, woordvoerder van Die Linke, beschouwt de Ülkücü als een fascistische groepering, en dus als een groot gevaar.

“Deze extreemrechtse groep bandieten in Duitsland staat onder controle van de Turkse geheime dienst.”

In Duitsland wordt het aantal aanhangers van de Ülkücü geschat op 11.000.

K.L.

(Bron: Duvar English)