De gemeente van Istanbul voert momenteel een proefproject uit waarbij pendelaars elke keer dat ze plastic flessen, blikjes of papier recycleren, krediet kunnen verdienen om het openbaar vervoer te gebruiken.

Het systeem werkt via machines die recycleerbare plastic flessen, blikjes of papier accepteren en vervolgens een vooraf bepaald bedrag op de reiskaart van de pendelaar crediteren. Het krediet kan dan gebruikt worden voor het openbaar vervoer in de stad en verschillende andere gemeentelijke diensten.

De zogenaamde “Smart Mobile Waste Transfer Machine” werd als onderdeel van het proefproject op 25 locaties in de stad geïnstalleerd. De gemeente streeft ernaar om tegen het einde van dit jaar over ongeveer 100 machines te beschikken.

Een typische rit met de metro in Istanbul kost ongeveer 2,60 lira (ongeveer 40 eurocent). Voor één plastic fles zet de machine 0,03 lira op de reiskaart. Je hebt ongeveer 87 flessen nodig voor een ritje met de metro.

Het programma wordt uitgevoerd door de gemeente om de recyclage in Istanbul en Turkije te promoten – een land dat een slechte reputatie heeft op vlak van recycling.

108e plaats

Turkije staat op de 108e plaats van de milieuprestatie-index 2018 (EPI). De index, opgemaakt door Yale University’s Center for Environmental Law and Policy, rangschikt 180 landen op basis van 24 milieuprestatiecriteria.

Turkije produceert naar schatting 31 miljoen ton afval per jaar, waarvan slechts 11 procent wordt gerecycled.

In Maleisië heeft RapidKL de unlimited-ride pass ingevoerd om de transportkosten te verlagen. Wellicht kan RapidKL een soortgelijk recyclingprogramma overwegen om de recyclage in het land verder aan te moedigen.

Soyacincau.com

T.A.