Een 8-jarig Syrisch meisje dat in een vluchtelingenkamp leeft, werd vorige week zaterdag geopereerd; ze kreeg twee beenprothesen. De operatie werd bekostigd door een Turkse hulporganisatie. Daarmee werd haar grootste droom verwezenlijkt: ze kon rechtop te voet uit Turkije wegwandelen.

Maya Meri heeft geen onderbenen door een aangeboren afwijking. Ze gebruikte, zo goed en zo kwaad als het ging, blikken dozen, die haar vader vastmaakte om op te steunen bij het stappen. Tot de Turkse Rode Halve Maan haar in juni naar Turkije haalde.

Afgelopen zaterdag keerden Maya samen met haar vader Ali en een delegatie van de Turkse Rode Halve maan, terug naar het Ser Ceble-vluchtelingenkamp van Idlib, in Noordwest-Syrië

Het Syrische meisje werd wereldberoemd toen journalisten van Anadolu Agency die in Idlib werkten, haar verhaal op 21 juni neerschreven. Dat leidde ertoe dat de Turkse Rode Halve Maan haar een helpende hand aanbood.

één grote droom

“Ik heb één grote droom, om te kunnen stappen,” vertelde ze deze zomer aan de journalisten.

Haar vader zei dat hij iedereen die had meegewerkt aan haar operatie enorm dankbaar is.

“We kregen de prothesen dankzij hen. We willen iedereen bedanken die ons het leven gemakkelijker heeft gemaakt. Maya is zo blij met haar prothesen. We willen ook de Turkse regering bedanken.”

Volgens Kadir Akgündüz, projectcoördinator van de Turkse Rode Halve Maan in Syrië, is Maya zowat vijf maanden geleden bij hen terechtgekomen.

“Vandaag heeft ze haar familie weergezien, rechtopstaand op haar voetjes.”

Volgens Akgündüz is Maya nu gelukkig bij haar broers en zusjes. De Turkse Rode Halve Maan zal de familie verder blijven bijstaan.

Burgeroorlog

Sinds begin 2011 is Syrië verwikkeld in een uitzichtloze burgeroorlog. Die begon toen het regime van Assad af te rekenen kreeg met protesten voor meer democratie, die onverwacht hevig werden.

Honderdduizenden burgers kwamen om of sloegen op de vlucht, vooral door luchtaanvallen van het regime op door de oppositie gecontroleerde gebieden.

Sabah

S.V.R.