De eerste multifunctionele helikopter van Turkse makelij, de T625, is klaar. Hij kreeg de naam ‘Gökbey’. Dat maakte president Recep Tayyip Erdoğan afgelopen woensdag bekend. “We hebben Turkije met succes naar een groeispurt [inzake defensie] toegeleid,” zei Erdoğan op de top van de Turkse Defensie-industrie in de hoofdstad Ankara.

De T625 is een nieuwe generatie tweemotorige, zes ton zware helikopters. Hij werd ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag, aldus de Associatie van de Turkse Luchtvaartindustrie.

Erdoğan merkte op dat de eerste gevechtstank van een eigen merk – ontwikkeld met nieuwe technologieën – weldra beschikbaar zal zijn voor het Turkse leger.

“De raketten van onze eigen merken Kasirga, Bora en Som zijn nu in de massaproductiefase en we blijven werken aan nieuwe modellen,” zegt Erdoğan.

De president zei ook dat Turkije de meeste van haar langeafstandsraketten zelf zal gaan produceren. Daar zijn al testversies van afgewerkt.

“We zullen niet stoppen voordat Turkije zelf kan voldoen aan alle strategische behoeften van haar defensie-industrie,” beklemtoonde Erdoğan.

650 projecten

Turkije werkt aan 650 projecten inzake defensie, goed voor een totale waarde van $60 miljard (53 miljard euro).

Wat het overige materiaal van de Turkse luchtmacht betreft, zei hij dat Turkije haar gevechtshelikopter Atak nog zal verbeteren, en dat het land aanhoudende inspanningen levert om in de toekomst zelf oorlogsvliegtuigen te gaan produceren.

“Als je als land je rijkdom enkel te danken hebt aan natuurlijke hulpbronnen of aan handel, ben je nog niet zeker van je vrijheid. Tenzij je een goed uitgebouwde defensie-industrie hebt,” verzekerde hij.

De Turkse privé-sector produceert nu al onbemande, gewapende vliegtuigjes. Deze evolutie zal aanhouden en er zullen steeds krachtigere toestellen van Turkse merken op de markt komen, zo benadrukte hij.

AA

S.V.R.