Een Congolese vrouw heeft donderdag een kind op de wereld gezet, aan boord van een vliegtuig van Turkish Airlines (THY). De vlucht ging van de Gabonese hoofdstad Libreville, via Kinshasa naar Istanbul.

Musuamba Michoukayembe (21), inwoner van de Democratische Republiek Congo, begon al zowat drie uur na het opstijgen barensweeën te voelen. Het vliegtuig bevond zich toen op ongeveer 13.000 meter (42.650 voet) hoogte, in het luchtruim van Niger.

Toen de weeën heviger werden, begonnen haar echtgenoot – een dokter – en het cabinepersoneel onmiddellijk met de voorbereidingen. Het achterste gedeelte van het vliegtuig werd ‘geïsoleerd’ voor de bevalling.

Moeder en kind – beide in goede gezondheid – werden naar een ziekenhuis overgebracht toen het vliegtuig landde in Istanbul. De kersverse ouders noemden hun zoontje Bennel.

“Het cabinepersoneel heeft, onder leiding van de co-piloot, het nodige gedaan en de bevalling is goed verlopen. Gelukkig was zijn vader een dokter, hij heeft ons veel geholpen,” aldus piloot Alper Akkaya.

Kort voor we het Turkse luchtruim binnen vlogen, hebben we de luchtverkeersleiders om prioriteit verzocht bij de landing, en om een ambulance en dokters gevraagd, zegt Akkaya nog.

“Alles is goed verlopen. Als er complicaties waren opgetreden bij de bevalling, hadden we naar een andere luchthaven kunnen uitwijken. Maar omdat alles goed verliep, konden we onze vier uur durende vlucht gewoon verder zetten.”

Na de landing in Istanbul werden de ouders en de baby overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Yeşilköy.

“We zijn opgestegen met 144 passagiers aan boord, maar bij de landing hadden we er eentje meer,” zegt co-piloot Fatma Akyüz, die vertelt hoe opgewonden het cabinepersoneel zich voelde door alle gebeurtenissen.

“Het was een mooi moment voor ons.”

Ilayda Erhalaç, een lid van het cabinepersoneel, vertelt dat de jonge moeder nog rustig en ontspannen was toen ze aan boord kwam, maar dat drie uur later de weeën begonnen. “In een paar minuten tijd moesten we alles in gereedheid brengen voor de geboorte van onze nieuwste vriend. We hebben het professioneel aangepakt en alles is goed afgelopen.”

Zesde keer 

Dit was de zesde keer in 28 jaar dat er een geboorte werd gemeld in het Turkse luchtruim of in een vliegtuig dat geregistreerd staat in Turkije.

In april vorig jaar beviel Diaby Nafi, een Frans-Guinese vrouw die met een vlucht van Turkish Airlines van Conakry naar Istanbul vloog. Ze baarde en dochtertje dat de naam Kadiju kreeg.

Erkan Geldi

De nu 28-jarige Erkan Geldi bekleedt een unieke positie als de enige werknemer van een luchtvaartmaatschappij die het levenslicht zag op een vlucht van diezelfde maatschappij. Erkans moeder, Fatma Geldi, baarde haar zoon op 9 september 1990, toen ze onderweg was met een Boeiing 727 van Izmir naar Frankfurt. Ze ging haar echtgenoot, Kemal Geldi, bezoeken. Het voorste gedeelte van het vliegtuig werd ontruimd voor de bevalling, waar ook een pas afgestudeerde gynaecoloog aan mee hielp. De familie besloot het kind te noemen naar Erkan Süzer, de piloot van de vlucht. Nu werkt Geldi zelf voor THY.

Sabah

S.V.R.