De YPG onderdrukt de Koerdische groeperingen die niet achter hen staan. Ze vallen hun lokalen binnen, arresteren dissidente politieke leiders, dwingen jonge rekruten om in hun dienst te vechten en slaan de huizen van gewone mensen aan. Dat zegt een medewerker van de Syrisch-Koerdische Nationale Raad (ENKS).

De ENKS is een koepelorganisatie met meer dan 10 Koerdische politieke partijen onder zich. Volgens de organisatie schendt de YPG de mensenrechten van de Koerden en andere groepen die niet akkoord gaan met hun ideologie.

De krant Hürriyet had op 27 december een interview met Abdullah Kedo, een lid van de Yekitipartij en de politieke commissie van de ENKS. Volgens Kedo hebben de mensen die in door YPG gecontroleerd gebied wonen, te lijden onder hun politiek en hun manier van werken. En dan gaat het niet alleen om kritische Koerden; ook Arabieren en andere etnische groepen worden gediscrimineerd.

“Ze leggen beslag op gewone burgerhuizen als hen dat goed uitkomt. Ze vallen binnen in de lokalen van Koerdische politieke partijen die tegen deze praktijken in opstand komen, en leggen hen het zwijgen op. Ook rekruteren ze jongemannen en sturen hen gedwongen naar het front in Raqqa,” aldus Kedo. Raqqa is de voormalige de facto hoofdstad van ISIL in Syrië.

Grote meningsverschillen tussen de YPG en andere Koerdische groeperingen

Kamiran Hajo, verantwoordelijk voor buitenlandse betrekkingen binnen ENKS, benadrukte dat er grote meningsverschillen zijn tussen de YPG en andere Koerdische groeperingen. Die ontstonden aan het begin van de Syrische burgeroorlog en duren tot op vandaag voort.

“Het grootste verschil tussen hen en ons is dat wij vanaf het begin aan de kant van het Syrische volk en de oppositie staan. Maar de YPG koos de kant van het regime. Wij staan niet achter hun ideologie. Als ENKS menen wij dat we het Koerdische volk vertegenwoordigen en strijden voor hun constitutionele rechten,” aldus Hajo.

ENKS erkent de politieke legitimiteit van PYD – de politieke vleugel van YPG – niet. In plaats daarvan ging ze een alliantie aan met de KDP, de grootste partij van de regionale regering van Iraaks Koerdistan. De ENKS maakt ook deel uit van de Syrische Nationale Coalitie, de koepelorganisatie van alle groepen die oppositie voeren tegen het regime van Bashar al-Assad.

Tevens maakt ENKS del uit van het Onderhandelingscomité, dat sinds 2015 de Syrische oppositie vertegenwoordigt in de onderhandelingen van Genève, geleid door de VN.

De Syrische tak van de PKK

Ankara beschouwt de YPG als de Syrische tak van de PKK. Die laatste wordt beschouwd als een terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU. Ankara wil een militaire operatie uitvoeren om de YPG te verdrijven uit de gebieden die ze controleren ten oosten van de Eufraat.

President Recep Tayyip Erdoğan kondigde op 12 december aan dat Turkije het gebied ten oosten van de Eufraat zou binnenvallen om de YPG aldaar te verdrijven. Sindsdien versterkt het Turkse leger zijn stellingen aan de grens met Syrië.

Op 24 december beloofde Erdoğan dat “Turkije de Syrische Koerden niet aan het schrikbewind van de YPG zou overleveren”.

Hürriyet

S.V.R.