Burhan Kuzu, een vroegere hooggeplaatste figuur binnen de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de belangrijkste oppositieleider in Turkije.

Foto: Burhan Kuzu

De ex-parlementslid voor de AKP van president Erdogan zou een vervalste foto hebben verspreid waarop oppositieleider Kılıçdaroğlu te zien is samen met Fethullah Gülen, de leider van FETÖ. Er wordt algemeen aangenomen dat Gülen achter de poging tot staatsgreep van juli 2016 zit.

Demirören News Agency schreef op 27 december dat de Tweede Correctionele rechtbank van eerste aanleg in Ankara Burhan Kuzu, voormalig parlementslid en voorzitter van de constitutionele commissie van het parlement, veroordeeld heeft voor smaad. Hij moet een schadevergoeding van 20.000 Turkse lira (3.316 euro) betalen aan Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Kuzu had in juli 2017 via het Internet een vervalste foto verspreid waarop Fethullah Gülen en de oppositieleider Kılıçdaroğlu naast elkaar zaten.

De onderstaande foto is het origineel. Fethullah Gülen en de huidige president Erdogan werden in de jaren ’90 samen gefotografeerd tijdens een conferentie   

Daar kwamen reacties op en vervolgens verwijderde hij de foto, met de boodschap dat de foto “al lang genoeg was blijven staan en het doel was bereikt”.

Het vonnis komt er anderhalf jaar nadat Kılıçdaroğlu’s advocaten Kuzu hadden aangeklaagd voor “leugens en smaad”. Ze eisten toen 30.000 Turkse lira.

Tweede keer deze week

Dit is al de tweede keer deze week dat een vonnis wordt uitgesproken in een zaak van smaad tussen AKP- en CHP-leden. Op 27 december had minister van Financiën en Begroting Berat Albayrak al aangekondigd dat hij een proces had gewonnen tegen Aykut Erdoğdu, parlementslid voor de CHP.

Albayrak kreeg 33.000 Turkse lira schadevergoeding. De rechtbank oordeelde dat Erdoğdu de persoonlijke rechten van de minister had geschonden, door hem openlijk te verdenken van corruptie in de energiesector in 2015.

Hürriyet

S.V.R.