De CHP (Republikeinse Volkspartij) begint te lijken op de “vertakkingen van de separatistische terreurorganisatie” door het vormen van een electorale alliantie met hen.

Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan gezegd op woensdag. Hij verwees naar de recente aankondiging van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) waarin ze verklaarden eventueel bereid te zijn om de kandidaat-burgemeester van de CHP in Istanbul te steunen bij de komende verkiezingen.

In een toespraak voor de groepsvergadering van de AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) bekritiseerde Erdoğan de steun van de CHP aan de opgesloten HDP-leider Selahattin Demirtaş en herinnerde hij aan de rellen van 6-8 oktober 2014 in het zuidoosten van Turkije.

Hij zei ook dat het geen verrassing is dat de CHP de zijde kiest van de terroristen. “Kılıçdaroğlu onthult zijn ware aard door Yasin Börü niet te noemen en kritiek te leveren op rechterlijke uitspraken [over Demirtaş],” zei hij.

Demirtaş werd in september veroordeeld tot vier jaar en acht maanden gevangenisstraf voor het uitvoeren van terroristische propaganda tijdens een toespraak in 2013.

De grootste aanklacht tegen Demirtaş heeft echter te maken met de rellen in Kobani op 6-7 oktober 2014 en de rol van de HDP-gelieerde ambtenaren en gemeenten in de eenzijdige stap van de terreurgroep PKK om een einde te maken aan het vredesproces. Daarop begon de PKK een voorheen ongeziene barricade- en loopgravenoorlog in de steden en gemeenten in het zuidoosten van Turkije.

50 mensen om het leven

Na de oproep van Demirtaş om de straat op te gaan, kwamen meer dan 50 mensen om het leven. Onder de slachtoffers bevond zich Yasin Börü, een 17-jarige die uit een raam vanop de derde verdieping werd gegooid, gestoken, verbrand en vervolgens door een auto werd overreden.

Hoewel de CHP een mogelijke samenwerking met de HDP voor de lokale verkiezingen in maart 2019 ontkend heeft, meldden mediakanalen eerder dat de HDP zal beslissen of zij eigen kandidaten zal voordragen in de provincies en districten van de grootste steden van Turkije – Istanbul, Ankara en İzmir – of dat zij de kandidaten van de CHP zal steunen.

Nauwe banden met de PKK

De HDP is onder vuur komen te liggen voor haar nauwe banden met de PKK, die door Turkije, de VS en de EU als een terreurorganisatie wordt beschouwd. Leden van de partij hebben tot nu toe geweigerd om de PKK een terreurgroep te noemen en hebben de begrafenissen van PKK-militanten bijgewoond, waarvan twee zelfmoordterroristen die tientallen burgers hebben gedood bij meerdere bomaanslagen in Ankara.

In november 2016 werden 13 HDP-parlementariërs gearresteerd die misdaden pleegden voor de PKK, en tien van hen, waaronder covoorzitters Demirtaş en Figen Yüksekdağ, zijn nog steeds in de gevangenis in afwachting van een proces.

Sabah

T.A.