Een duiker van de Turkse politie heeft het ijskoude water van een meer in de oostelijke provincie Van getrotseerd om een hond van een gewisse dood te redden.

Agent Burak Ökten kwam toegesneld aan het Sıhkemeer toen omwonenden de politie hadden gewaarschuwd dat er een hond door de ijslaag bovenop het bevroren meer was gezakt.

Ökten zag dat de hond vastzat in het ijs op zo’n 150 meter van de oever vandaan. Hij begon een race tegen de klok om bij het dier te geraken en het van de ondergang te redden.

Uiteindelijk slaagde hij erin om het dier te bevrijden en naar de oever te dragen. Daarvoor moest hij verschillende grote ijsschotsen in kleinere stukken breken.

“Het meer was bevroren. Het was moeilijk om bij de hond te geraken. Spijtig genoeg was het dier onderkoeld door het ijskoude water. Het was een lastige onderneming, maar zeker de moeite waard. Ik ben blij dat ik het dier levend uit het water heb kunnen halen. Nu is het aan de dierenarts om verder voor het dier te zorgen. Ik hoop dat het zal overleven,” aldus Ökten.

Dierenarts Şah İsmail Bilge zei dat de hond in kritieke toestand was, maar dat er goede hoop was op genezing.

“We hebben de eerste zorgen toegediend. De hond is onderkoeld en in kritieke toestand. Het dier ligt nu op intensieve zorgen. We hopen dat het goed zal reageren op de behandeling en zal herstellen,” aldus Bilge.

Sabah

S.V.R.