Historische Kerk van de Maagd Maria krijgt nieuwe bestemming als bibliotheek

Jaren nadat werd begonnen met de restauratie van de eeuwenoude Kerk van de Maagd Maria in de Centraal-Anatolische provincie Kayseri, is het gebouw eerder deze maand weer open gegaan voor het publiek. De kerk kreeg een nieuwe bestemming als bibliotheek, en enkele dagen na de heropening trekt ze vooral studenten aan die een plaatsje zoeken om te studeren.

Volgens Erkan Küp, die verantwoordelijk is voor de bibliotheken in Kayseri, heeft de nieuwe boekentempel zo’n 50.000 boeken in bezit. Daarvan zijn er 25.000 op papier en 22.000 in digitaal formaat. Er zouden ook 3.000 luisterboeken komen. Küp zegt ook dat studenten de computers gratis mogen gebruiken om te werken aan onderzoek. Ze kunnen er ook hun documenten gratis laten afdrukken. Verder is het mogelijk om de uitlening van boeken online te verlengen en is de database van EBooks ook toegankelijk van buiten het gebouw.

3 afdelingen

De nieuwe bibliotheek heeft 3 afdelingen. Eentje met computers, eentje waar mensen in stilte kunnen werken en eentje waar je onder het genot van een hapje en een drankje een boek kan lezen of een praatje slaan. “Het is de eerste keer dat er in Turkije een kerk een bestemming krijgt als bibliotheek. Dit toont aan dat we respect hebben voor de geschiedenis. Deze plek is veranderd in een plek om bij te leren, en is daardoor behoed voor verval”, aldus Küp.

Tot het begin van de 20ste eeuw stond het stuk grond waar de Kerk van de Maagd Maria (Surp Asdvadzadzin) gelegen is, bekend als de buurt van Emir Sultan. Nu ligt het kerkgebouw in de buurten van Kiçikapi en Cumhuriyet, een centrale plek in Kayseri. Het is niet bekend wanneer de kerk exact gebouwd werd, maar men gaat er vanuit dat dit in het begin van de 19de eeuw gebeurd moet zijn, en dat Haci Garabed Zartaryan aan de bouw heeft bijgedragen.

Het gebouw bleef als kerk actief tot aan de eerste wereldoorlog en werd daarna onder meer als opslagplaats, gemeentehuis en politiebureau gebruikt.

In 1961 werd het gebouw toegewezen aan het ministerie van Jeugd en Sport, die het inzette als sportcentrum. Het gebouw werd verwaarloosd en in 2012 kreeg Kayseri het gebouw in beheer met een contract voor 25 jaar.

De grondoppervlakte van het gebouw is 915 m² en heeft 3 zijbeuken en een basilica. In het Noordoosten van het gebouw is een doopvont. Er is besloten om zo weinig mogelijk te veranderen aan de originele structuur van het gebouw. Alles wat er later aan toegevoegd is, werd verwijderd.

K.L.

Bron: Hürriyet