Emir Kir

Emir Kir, burgemeester van Sint Joost ten node, uitgesloten uit de Parti Socialiste in Sint Joost ten Node. Enige duiding.

Waarover het gaat. Emir Kir ontving recent een delegatie van Turkse burgemeesters die door Europa in Brussel werden uitgenodigd. Parti Socialiste (PS), een sociaaldemocratische Franstalige partij in Brussel en Wallonië, verwijt hem contacten met Turks extremisme. Voor Paul Magnette, de voorzitter van PS, is Emir Kir in de fout door een schending op het cordon sanitaire. Als reactie heeft de tuchtcommissie van PS vorige week zaterdag beslist om Kir uit de partij te zetten.

video

“Heel mijn leven heb ik tegen extreem rechts gevochten weet U. Ik ben de zoon van een mijnwerker. We weten wat racisme en verwerping is. En me nu dan verwijten dat ik zou sympathiseren met extreem rechts in België of Turkije vind ik bijzonder erg”, aldus Emir Kir tijdens een recent tv-interview. 

Bij de Turkse delegatie waren de volgende burgemeesters aanwezig: CHP-burgemeester van Adana Zeydan Karalar, MHP-burgemeester van Amasya Mehmet Sari, AKP-burgemeester van Nigde Emrah Özdemir, AKP-burgemeester van Sirnak Mehmet Yarka, MHP-burgemeester van Kütahya Prof. Dr. Alim Işık.

Foto: (De Afspraak)

Kir benadrukt dat nagenoeg alle Turkse partijen bij deze delegatie betrokken waren. Het betrof dus niet meer dan een friendly meeting met een delegatie Turkse burgemeesters van diverse politieke achtergronden in de context van die Europese uitnodiging. Kir maakt ook duidelijk dat hij op generlei wijze de leden van MHP ten persoonlijke titel zou hebben uitgenodigd.

MHP is een officiële partij in Turkije

Het zijn voor de Parti Socialiste precies de burgemeesters van MHP die het probleem vormen. Ter verduidelijking: de MHP is reeds lang een officiële partij in Turkije.

Extreme leden van de zogenaamde, Grijze Wolven, een beruchte criminele organisatie, waarvan de meeste openlijk MHP-gezind waren werden in het verleden veroordeeld tot gevangenisstraffen omdat ze verantwoordelijk waren voor een serie moorden, drugshandel en de organisatie van aanslagen. Deze incidenten, gepleegd door leden van een criminele organisatie, brachten destijds de rechts-nationalistische MHP in een moeilijke situatie. De dag van vandaag heeft de politieke partij zich geïnstitutionaliseerd in het politieke Turkse landschap. Het is vandaag een Turkse Nationalistische partij.

Nationalistische MHP regeert samen met centrum-rechtse AKP

De politiek partij MHP regeert samen met de AKP van president Erdogan het land. Ook de partij CHP (vertegenwoordigt door de burgemeester Zeydan Karalar in de delegatie) en tevens de grootste oppositie partij in Turkije was ook aanwezig op de meeting.

Deze partij levert de belangrijke burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu. Deze zal wellicht de belangrijkste uitdager worden van president Erdogan bij de volgende presidentsverkiezingen in Turkije. De volgende verkiezingen zijn pas in 2023.

Schending van het cordon sanitaire?

Een thee drinken met collega Turkse burgemeesters van diverse politieke achtergronden is dus een schending van het cordon sanitaire. Welke coalitie had Kir dan op het oog ? Voor zover wij weten neemt de Turkse MHP al helemaal niet deel aan de Belgische federale regeringsonderhandelingen. Wie exporteert of importeert hier wat?

De soms éénzijdige en simpele berichtgeving in de mainstream media en van politici in België creëert foute percepties. “Kir heeft contact met extreem rechtse partijen in Turkije”. Dit is een bron van frustratie bij de bevolking van Turkse origine in het land, ook al omdat ze de Turkse politiek beter dan doorsnee kennen.

Nuancering is dus meer dan geboden

Kir is en blijft een voorbeeld van integratie van de Turkse bevolking in België, met volledige steun van zijn bevolking in Sint Joost Ten Node waar hij burgemeester is. Het voltallige PS bestuur in zijn gemeente blijft hem dan ook steunen. Ook mensen zonder Turkse migratie achtergrond blijven achter hem staan. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde hij 48% van de stemmen.

De beslissing van de PS is dus niet alleen niet te begrijpen maar ook niet bevorderlijk voor de verdere integratie van de Turkse gemeenschap. Het doet veel mensen pijn.

M.D.