Türkiye: Opgravingen in Midyat onthullen enorme ondergrondse stad

Een groot aantal artefacten uit de tweede en derde eeuw na Christus werd opgegraven in een ondergrondse stad met gebedshuizen, silo’s, waterputten en gangenstelsels in het Midyat-district in het zuidoosten van de provincie Mardin.

Midyat, dat met zijn geschiedenis en cultuur bijna een openluchtmuseum is, biedt zijn bezoekers een magische sfeer met stenen huizen, herbergen, moskeeën, kerken en kloosters die duizenden jaren oud zijn.

In de wijk werd een grot gevonden in het kader van een twee jaar geleden gestart project voor het schoonmaken en conserveren van de historische straten en huizen.

Nadat was vastgesteld dat de grot een doorgang is naar verschillende plaatsen met gangen, werd begonnen met opgravingen om de ondergrondse stad bloot te leggen.

Tijdens deze opgravingen, die werden ondersteund met medewerking van het Ministerie van Cultuur en Toerisme, het Algemeen Directoraat van Cultureel Erfgoed en Musea, het Mardin Museum en de gemeente Midyat, werden in de ondergrondse stad, die “Matiate” wordt genoemd, gebedsplaatsen, silo’s, waterputten en gangen met gangen blootgelegd.

Deskundigen vonden ook veel artefacten die dateren uit de tweede en derde eeuw na Christus in verschillende delen van de stad.

Gani Tarkan, directeur van het Mardin Museum en hoofd van de opgravingen in Matiate, zei dat hun werk zich zal uitbreiden tot het hele district. Tarkan verklaarde dat soortgelijke voorbeelden van ondergrondse steden in Anatolië zijn gevonden, maar dat de ondergrondse stad van Midyat heel andere kenmerken heeft:

“Matiate wordt al 1.900 jaar ononderbroken gebruikt. Het werd eerst gebouwd als een schuilplaats of vluchtplaats. Zoals bekend was het christendom in de tweede eeuw nog geen officiële godsdienst. Families en groepen die het christendom aanvaardden, zochten over het algemeen een schuilplaats in ondergrondse steden om aan de vervolging van Rome te ontsnappen of vormden een ondergrondse stad. Mogelijk was de ondergrondse stad Midyat een van de woonplaatsen die voor dit doel werden gebouwd. Het is een gebied waar naar schatting minstens 60-70.000 mensen ondergronds leefden.”

Verwacht wordt dat het aantal bezoekers aan de wijk aanzienlijk zal toenemen met de volledige ontginning van de ondergrondse stad.

Bron: Sabah