"Istanbul bouwt hogesnelheidslijn naar nieuwe luchthaven"

De nieuwe metrolijn zal met snelheden tot 120 km/h de snelste zijn van het land. De constructie van een nieuwe hogesnelheidsmetro die het hart van Istanbul zal verbinden met de nieuwe megaluchthaven, is zaterdag van start gegaan.

De nieuwe lijn die tegen augustus 2021 klaar moet zijn, zal passagiers aan de Europese kant van de Turkse metropool, in slechts 35 minuten naar de nieuwe luchthaven brengen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei tijdens de ceremonie het volgende: “We hebben de transportkwestie uiteraard niet verwaarloosd toen we het nieuwe vliegveld van Istanbul hebben gebouwd. Naast het busvervoer vanuit de stad zijn we begonnen met de aanleg van een metrolijn die verbonden zal zijn met alle openbare vervoersnetwerken.”

De lijn zal 37,5 kilometer lang zijn en negen stations bedienen. Erdogan voegde toe dat de nieuwe metrolijn de snelste zal zijn van het land met snelheden tot 120 km/h.

President Erdogan verwees ook naar het kanaalproject van Istanbul dat bedoeld is om de Bosporus te ontlasten, en zei dat het Turkse volk het project al 10 jaar steunt. “Eigenlijk valt er niets te bespreken, dit project is door de geschiedenis heen een droom geweest”, klonk het tijdens de ceremonie.

“Het Istanbulkanaal werd aangekondigd bij de verkiezingen van 2011. Onze natie steunde ons toen met een overweldigende meerderheid,” aldus de president.

Anadolu
O.A.