Foto: de Griekse oproerpolitie pakt een adolescente migrant op na schermutselingen in de buurt van het vluchtelingenkamp van Moria, op het eiland Lesbos (2 maart 2020)

Onlangs veroordeelde het ministerie van Buitenlandse Zaken de uitspraken van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Nikos DEndias. Die had Turkije “barbaars” genoemd. Turkije noemt dat op zijn beurt een beschamend incident.

Griekenland vergeet zijn eigen barbarij door zulke uitspraken te doen. Dat zei Hami Aksoy, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

“De Griekse staat moet zelf eerst minder “barbaars” worden. Daarvoor moet het de rechten van asielzoekers respecteren, hen niet martelen of mishandelen of hen terug de grens over sturen,” aldus Aksoy.

Volgens hem voert de Griekse regering een beleid dat aanstuurt op spanningen, eerder dan op dialoog, in de relaties met Turkije. Hun ideologie is: “de vijand van mijn vijand is mijn vriend”.

Er zijn rapporten van internationale mensenrechtenorganisaties over de slechte behandeling van migranten en vluchtelingen door Griekenland aan de Turkse grens.

Aksoy riep de Griekse regering op om de rechten van migranten en vluchtelingen te respecteren en alle vormen van marteling en mishandeling te stoppen.

“Bovendien moeten degenen die zichzelf beschouwen als de wieg van de beschaving ook mensen met andere religies en mensen die een andere taal spreken respecteren.”

Woensdag kondigde Griekenland aan dat het meer politiepatrouilles gaat doen aan de Turkse grens om te anticiperen op een nieuwe instroom van vluchtelingen.

Daarom zullen 400 extra politieagenten naar de noordoostelijke grensregio in de buurt van de rivier de Maritsa gestuurd worden.

Politiewoordvoerder Theodoros Chronopoulos noemde dat een “voorzorgsmaatregel” in een interview met Agence France-Presse (AFP).

In maart hebben zich in de grensstreek verschillende incidenten afgespeeld, toen Turkije aankondigde dat het migranten en asielzoekers niet langer ging tegenhouden op hun weg naar de Europese Unie.

Er waren dagenlang schermutselingen, waarbij migranten, die de grens probeerden over te steken, met stenen gooiden naar de Griekse oproerpolitie. Die antwoordde met traangas.

Athene heeft “bepaalde berichten ontvangen die suggereren dat de druk op onze grenzen opnieuw zal toenemen, vooral dan onze landsgrenzen.” Dat zei minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos dinsdag in een interview met Skai TV.

Na de gebeurtenissen van maart had Athene aangekondigd dat het de omheining langs de grens zou verlengen. Dat creëerde dan weer nieuwe onenigheid met Ankara.

Turkije vindt dat er overleg moet komen over de verlenging van de omheining. Bovendien is de rivierbedding van de Maritsa aanzienlijk verschoven sinds het vastleggen van de grens in 1926, onder invloed van natuurlijke en artificiële factoren.

Ankara zegt dat er “technische coördinatie” moet komen en dat het niet zal toelaten om voor een voldongen feit gesteld te worden.

Griekenland beweert dat de grens onveranderd is gebleven en dat het Turkije niet moet consulteren over infrastructuurwerken op zijn eigen grondgebied.

“De omheining staat op Griekse bodem, zonder enige twijfel en met ruimte op overschot,” zei de Griekse minister van Buitenlandse Zaken woensdag.

Griekenland heeft een probleem met illegale immigratie vanuit Turkije, zowel aan de landsgrens als op de Griekse eilanden, waar de instroom al voor de coronacrisis piekte.

Eind februari en in maart stroomden duizenden migranten en asielzoekers, op weg naar Europa, toe aan de Grieks-Turkse grens. De Turkse regering had toen immers gezegd dat ze hen niet langer ging tegenhouden om naar Griekenland te reizen.

De Griekse grenswacht, de politie en het leger vuurden traangas af en gooiden projectielen naar de instromende mensen. Daarbij kwamen minstens drie migranten om en vele anderen raakten gewond.

Mensenrechtenorganisaties hebben al vaak kritiek geuit op de Griekse regering, omdat ze niet-begeleide minderjarigen vasthoudt in de overbevolkte kampen.

Eerder deze maand beweerde Turkije dan weer dat de Griekse kustwacht boten, met migranten en vluchtelingen op weg naar de Griekse eilanden, had proberen te doen zinken. Ze openden het vuur en sloegen de mensen met lange stokken.

Turkije en Griekenland zijn belangrijke transitlanden voor migranten, vluchtelingen en asielzoekers die in Europa een nieuw leven willen beginnen, op de vlucht voor oorlog en vervolging.

Ankara vangt al 3,5 miljoen Syrische migranten op, meer dan welk land ook ter wereld. Naar eigen zeggen kan het geen nieuwe instroom meer aan.

Bron: Sabah

S.V.R.