Devlet Bahçeli

Yaşar Okuyan, voormalig minister en parlementslid voor de Partij van Nationalistische Beweging (MHP) beschuldigt partijleider Devlet Bahçeli ervan dat hij een agent is van de nationale Turkse inlichtingendienst MİT.

Okuyan beweert dat Bahçeli altijd zijn werk voor de MİT voorop stelt. Als bewijs hiervoor verwijst hij naar een brief van Alparslan Türkeş, oprichter van de MHP.

“Ik heb een handgeschreven brief van Türkeş waarin hij schrijft dat Bahçeli een MİT-agent is. Wie wil, kan die brief inkijken. Er werd trouwens ook een gelijkaardige brief gestuurd aan een vriend van ons”, vertelde Okuyan tijdens een interview.

Hij zei er ook bij dat hij Bahçeli al meer dan 40 jaar kent. Bovendien is de MHP-leider nooit ergens voor veroordeeld, ook niet tijdens een grootschalig proces tegen 564 MHP-leden in de jaren 1980. “Toen werd de executie van 220 leden geëist, maar Bahçeli bleef altijd buiten schot.

Volgens Okuyan zou de MHP-leider ook nooit ontkent hebben dat hij voor de MİT werkt. “En dat is ook interessant. Toen de kwestie 10 jaar geleden werd besproken op een partijcongres, liet hij zijn advocaat een document opvragen waarin de MİT aangaf dat er niemand met de naam Devlet Bahçeli voor de dienst werkte.”

In 2017 deed Okuyan gelijkaardige beweringen. “Ik heb Bahçeli nooit als lid van de MHP gezien. Ik heb ook bewijs dat hij geen MHP-lid is. In 1 van de brieven die Türkeş mij gaf, vroeg hij zich af waar die Devlet Bahçeli vandaan kwam. Hij schreef er toen bij dat hij banden had met de MİT en dat we hem uit de partij moesten zetten”, beweerde hij toen.

K.L.

(Bron: Hurriyet)