Twee parlementsleden uit Duitsland en Zweden hebben gezegd dat Turkije hun toegang tot het land heeft geblokkeerd waar ze hun waarnemersopdracht voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor de nakende verkiezingen op 24 juni gingen volbrengen.

Andrej Hunko

Het Duitse parlementslid van de linkse partij Die Linke, Andrej Hunko, zei dat de Turkse OVSE-vertegenwoordiger hem vertelde dat hij het land niet kon betreden. Hij stapte af van een vlucht naar Turkije vanuit Vienna op het laatste moment op 21 juni.

Hunko zei dat hij ging helpen om de verkiezingen te monitoren voor de OVSE, zoals hij heeft gedaan in afgelopen jaren. Hij beschreef het toegangsverbod als een “aanval op de internationale verkiezingswaarneming zonder precedent” en beschuldigde de regerende AKP voor het verbod.

Hunko

Turkse functionarissen hadden Hunko beschuldigd om een bevoordeelde positie voor de verboden PKK in te nemen tijdens zijn waarnemingsmissie voor de Raad van Europa voor het grondwettelijk referendum van april 2017. Turks Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu postte een foto van Hunko met PKK-vlaggen op zijn officiële Twitter-account. “Kunnen we onpartijdigheid verwachten van deze persoon?”, zei Cavusoglu.

De PKK wordt als een terreurorganisatie gezien door Turkije, de VS en de EU. Hunko zei dat de foto was genomen tijdens de ontsnapping van Yezidi’s uit de handen van ISIS in het Sinjar-gebied in Noord-Irak en dat de foto in die context genomen was.

“Het heeft niets te doen met de waarnemingsmissie voor de verkiezingen in Turkije. Maar het is niet juist om het te gebruiken om mij als een PKK-sympathisant af te schilderen,” zei hij.

Jabar Amin

Zweeds parlementslid voor de Groene Partij Jabar Amin zei ook dat hij werd aangehouden op de luchthaven van Istanbul op 21 juni en door functionarissen terug op een vliegtuig naar Stockholm werd gezet.

Hurriyet

T.A.