De Turkse Premier Binali Yıldırım zei zaterdag dat de regering onfeilbare veiligheidsmaatregelen heeft getroffen voor de Turkse verkiezingen die zullen plaatsvinden op zondag 24 juni.

Tijdens zijn toespraak in de westelijke provincie Izmir, snoerde de premier Kemal Kılıçdaroğlu de mond omdat hij de veiligheid van de verkiezingen vóór het begin van de verkiezingen ter sprake had gebracht.

“Onze regering heeft de afgelopen maanden alle nodige maatregelen genomen om te zorgen voor veilige en vreedzame verkiezingen,” aldus Yıldırım. In antwoord op een vraag over buitenlandse verkiezingswaarnemers zei Yıldırım dat sommige van hen zich gedragen als woordvoerders van radicale politieke structuren.

“Wij geloven dat dit niet juist is. We zien dit als een inmenging in de verkiezingen,” zei hij. Hij voegde toe dat het oneerlijk zou zijn voor het Turkse volk om schaduw te werpen op de verkiezingen.

Niet bemoeien met politiek

Yıldırım zei dat de verkiezingswaarnemers moeten komen om te observeren maar zich niet moeten bemoeien met de politiek. Naar verluidt zouden bijna 400 waarnemers van Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) naar Turkije zijn gekomen om toezicht te houden op de presidents- en parlementsverkiezingen die zullen doorgaan op zondag 24 juni.

Sommige waarnemers van de OVSE spraken met oppositiegroeperingen in zowel de hoofdstad Ankara als in Istanbul en adviseerden hen over hoe zij twijfel konden zaaien over de uitslag van de verkiezingen. Tijdens de gesprekken stelden sommige OSCE-ambtenaren voor om “breed opgezette protesten te organiseren kort na de verkiezingsuitslagen”.

Sabah