Fazli Kocabas

Fazli Kocabas wil zich als eerste (ex-)profspeler omvormen tot scheidsrechter. De 31-jarige Belg van Turkse origine, die onder meer voor Union, OHL, Roeselare en Virton uitkwam en inmiddels gestopt is, volgt bij de KBVB een speciaal opleidingsprogramma.

“Ik wilde binnen de profwereld aan de slag blijven, maar zonder aan een club verbonden te zijn. Een scheidsrechter is van nature neutraal, dus dat is ideaal voor mij.

Aanvankelijk had ik veel twijfels maar na een onderhoud met Alexandre Boucaut, een Belgische voetbalscheidsrechter, werd alles duidelijk en wilde ik ervoor gaan”, aldus Kocabas.

De voormalige verdediger volgt bij de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) een speciaal traject, het “Enhanced Promotion Pathway”. “Het doel is Fazli op een zo hoog mogelijk niveau te brengen”, legt Boucaut uit.

Voordeel

“In principe heb je vijf tot zes jaar nodig, maar het kan ook in drie jaar. Hij heeft het voordeel dat hij het voetbal kent en alle vaardigheden van de spelers die erbij horen. Ik herinner mij hem als een correcte en hoffelijke verdediger. Ik hou alleen goede herinneringen aan hem over.”

Kocabas zal zijn eerste stappen als scheidsrechter in de jeugdafdelingen moeten zetten en daarna opklimmen. “Ik ben ambitieus”, onderstreept hij.

“Mijn doel is profwedstrijden leiden. Ik wil niet gedurende twintig jaar in de jeugdreeksen blijven hangen.”

“Mijn toekomst kan ik niet voorspellen. Zal het mij bevallen? Voorlopig denk ik van wel, gezien mijn karakter en de zin die ik heb om eraan te beginnen.”

Bron: BNM