Straffe kortingen, maar vooral: de beste coronagaranties. Dat zijn de zogenaamde vroegboekvoordelen anno 2021.

Flexibiliteit moet aanmoedigen tot boeken: geen waardebon meer, maar geld terug bij code rood. Gratis omboeken en ook een garantie om vakantiegangers te repatriëren.

“Laten we eerlijk zijn: op dit moment ziet het er niet goed uit voor de toeristische sector. De berichten in de actualiteit moedigen mensen niet aan om een reis te boeken.”

Erg positief klinkt Piet Demeyere van touroperator TUI niet. Hoewel januari traditioneel de vroegboekmaand is, wordt dit jaar vooral afgewacht.

“Als er al geboekt wordt, is dat vooral voor de tweede helft van de zomer: voor augustus en september”, aldus Piet van TUI.

“Mensen wachten liefst zo lang mogelijk met boeken, omdat er te veel onzekerheid is. De vroegboekkortingen zijn niet doorslaggevend, onze garanties zijn een belangrijker verkoopargument.

Stel dat je bestemming code rood wordt, dan is de terugbetaling verzekerd. Ze krijgen dus geen waardebon meer. Zelfs als de bestemming niet code rood is, maar je hebt er geen goed gevoel bij, dan kan je tot twee keer toe kosteloos omboeken.”

Top drie

Opvallend: de top drie van de vliegreizen die toch geboekt worden voor de zomer, wordt bij TUI aangevoerd door… de Turkse Riviera.

“Dat is verbazend, als je weet dat er sinds maart geen reizen naar Turkije meer zijn”, zegt Piet Demeyere van de Duitse reisorganisatie TUI.

“Dat heeft alles te maken met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Rhodos (Grieks eiland) staat op twee en Gran Canaria (een van de Canarische Eilanden) op drie.”

Bij Sunweb, een andere reisorganisatie, zijn vooral de Griekse en Spaanse eilanden in trek. “Egypte wordt voorlopig gemeden. Mensen kiezen voor bestemmingen waar de veiligheidsmaatregelen vergelijkbaar zijn met bij ons”, besluit Van den Bergh.

Bron: BNM