Bomonti is één van de oudste industriële erfgoederen in Istanbul en in Turkije. Een deel van dit onroerend goed werd toegewezen aan Diyanet, het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken.

artigercek.com

Volgens Rifat Dogan van Artı Gerçek, een nieuwswebsite, werden de laatste gebouwen van de Bomonti brouwerij, één van de belangrijkste symbolen van Istanbul, ook toegewezen aan Diyanet.

De brouwerij, en de omringende gebouwen, die in 1890 plaatsnamen in Feriköy – Istanbul, verkregen in 1998 het statuut van ‘te beschermen cultureel erfgoed’ van het belangrijkste beschermingscommité van Istanbul.

De Regionale Raad voor de  Bescherming van Cultureel Erfgoed van de stad nam de beslissing dat verschillende gebouwen van de bierbrouwerij, die deel uitmaken van de ‘Hazine Maliyesi’, zijn overgedragen aan Diyanet.

 

Op 13 juni heeft de raad het project, om er een parking, moskee, internaat en tentoonstellingsruimte te bouwen, van architect Halil Onur goedgekeurd. Het gaf ook de toestemming om de gebouwen te slopen.

Kamer van Architecten bereidt zich voor op een aanklacht

De Kamer van Architecten heeft benadrukt dat ze deze beslissing zullen voorleggen aan de rechterlijke macht. “We willen voorkomen dat er handelingen zullen plaatsvinden waarvan er geen weg meer terug zal zijn, vooral in de beschermde gebieden en culturele rijkdommen.”

De gemeente heeft een constitutionele en universele verantwoordelijkheid om dit proces te stoppen en we vragen vriendelijk om ons te informeren over de stand van zaken”, luidde het.

Tolga Bektaş, secretaris-generaal van de gemeenteraad van de gemeente Şişli, reageerde op het besluit tot toewijzing van de sloop: “De vernietiging van de brouwerij, die een belangrijk onderdeel van het erfgoed van de stad is, is onaanvaardbaar. De Kamer van Architecten zal de zaak voorleggen aan de rechterlijke macht en we zullen een aanvraag indienen om bij de zaak te worden betrokken.”

Bron: tr.sputniknews.com

I.Y.